Publicitat
Economia · 1 d'Abril de 2011. 22:20h.

La Cambra fa pinya amb Mas

Diu que la retallada que exigeix Madrid "amenaça la recuperació i els serveis bàsics"

La Cambra fa pinya amb Mas

El president de la Cambra, Miquel Valls, en una imatge d'arxiu

La Cambra de Comerç de Barcelona ha alertat que retallar la despesa de la Generalitat un 20% "amenaçaria la recuperació i la prestació de serveis bàsics" com l'educació, la sanitat i la justícia, i ha instat el Govern espanyol a reduir l'estructura administrativa a les àrees traspassades a les autonomies, com Educació i Sanitat.

En un comunicat, l'entitat presidida per Miquel Valls ha assenyalat que les retallades iniciats pel Govern entre gener i febrer ja han tingut "efectes molt negatius sobre la inversió real", ja que en els dos primers mesos de l'any només s'ha pogut fer un 20% de la inversió que es va realitzar al mateix període del 2010.

El motiu és la reducció del 5% dels costos de personal, del 40% en la compra de béns i serveis i del 25% en les transferències corrents, mentre que només ha augmentat la partida d'interessos, en un 38%, segons les dades del Govern.

Per això, la Cambra considera que "és evident que un major esforç d'austeritat en la despesa corrent és pràcticament impossible sense que afecti a la prestació bàsica de serveis públics".

Afegeix que si l'Estat obliga a reduir el pressupost català per sobre del 10% "l'ajust tornarà a recaure sobre la inversió, que és la partida fonamental per impulsar la recuperació i la productivitat a mitjà i llarg termini".

També considera que el Govern "està compromès amb la reducció de despesa", i diu que "no és equitatiu que l'Estat demani retallades pressupostàries tan extrems a les comunitats autònomes quan ell no està complint amb l'objectiu de reducció de deute".

Segons la corporació, l'Estat només va reduir la despesa un 2,1% el 2010, i afegeix que per al 2011 ho hauria retallar en un 9,5%, en lloc del 7,9% que marquen els pressupostos, si es té en compte que el Banc d'Espanya preveu un creixement del PIB del 0,8%, en lloc del 1,3% que augura l'Executiu espanyol.

L'entitat insta el Govern de l'Estat a pagar el fons de competitivitat a les autonomies i a reduir els empleats públics als ministeris als quals les competències estan traspassades, com és el cas els relacionats amb els principals serveis socials.

Així mateix, proposa que si la Generalitat ha de fer un ajust pressupostari superior al 10%, es plantegi a mig termini, fins al 2013, per "no obstaculitzar" el creixement.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat