Publicitat
Economia · 15 de Febrer de 2010. 22:23h.

Krugman creu que Espanya "té un gran problema"

Afirma que el Govern de Zapatero "no pot fer molt per millorar la situació"

Krugman creu que Espanya "té un gran problema"

Paul Krugman, en una imatge d'arxiu

El Nobel d'Economia Paul Krugman assegura que, si Espanya fos un Estat nord-americà en comptes d'un país europeu, la seva situació econòmica no hauria estat "tan dolenta", i culpa dels problemes pels que travessa Europa a "la arrogant creença" de que el continent podria treballar amb una moneda única. Considera que si Espanya fos un Estat nord-americà, els costos i els preus no s'haurien disparat tant, però Espanya no és Estat nord-americà i el resultat és que té "un gran problema".

En un article publicat al seu bloc al diari The New York Times, veu coincidències similars entre la situació de Florida i la d'Espanya i creu que, si el país fos un Estat nord-americà, els costos i els preus no s'haurien disparat tant i que "Espanya hagués rebut més suport automàtic davant la crisi".

"Espanya", afirma, "era la Florida d'Europa, i com Florida, va experimentar un gran boom immobiliari", i diu que el finançament d'aquest boom va procedir principalment d'altres països d'Europa, especialment d'Alemanya. Afegeix que el Govern espanyol "no pot fer molt per millorar la situació", perquè el principal problema d'Espanya és que "els costos i els preus ja no estan en línia amb els de la resta d'Europa".

Segons Krugman, si Espanya encara tingués la pesseta "podria solucionar el problema ràpidament" recorrent a una devaluació de la moneda, per exemple, d'un 20% respecte a d'altres divises europees. "Però Espanya ja no té la seva pròpia moneda, el que significa que pot recuperar la seva competitivitat només a través d'un lent i demolidor procés de deflació", indica. I com que Espanya no és Estat nord-americà i el resultat és que té "un gran problema", afegeix.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#9 lopfex, Granada, 16/02/2010 - 18:01

YO CREO QUE EL PROBLEMA ES ZAPATERO Y TENER QUE PAGAR EL APOYO DE GENTE TAN GROSERA HABLANDO EN DIALECTOS EXTRANJEROS

#8 sulfuro sulfuro, Barcelona, 16/02/2010 - 17:21

No unoMuchos: Gobierno,autonomías insaciables, justicia politizada, corrupción,ley electoral absurda, sindicatos patronal amarillos,pasotismo ciudadano, Constitución
rebasada,listas electorales cerradas, bajo nivel cultural, falta de talla políticos

#7 Francesc, Terrassa, 16/02/2010 - 16:47

El problema és Espanya. Cal acabar amb el problema, cal acabar amb Espanya.

#6 Beto, Barcelona, 16/02/2010 - 13:16

EnZP s'ha begut l'enteniment .El que ara convindria es que a Catalunya hi hagués un govern fort de CIU que pactés amb aquest il·luminat de Lleo la política econòmica abans no sigui massa tard.Ara cal lluitar contra la crisi i això nomès ho farà CIU

#5 DLM, Barcelona-España, 16/02/2010 - 12:47

El problema no es España; el problema es Zapatero.