Publicitat
Economia · 18 de Febrer de 2012. 10:59h.

Jubilacions milionàries a les caixes

Una dotzena de directius han cobrat indemnitzacions de fins a tretze milions

Jubilacions milionàries a les caixes

Muntatge dels exdirectius de diferents entitat

El canvi d'executius que s'ha produït en els darrers anys a les caixes d'estalvis ha destapat algunes indemnitzacions, prejubilacions o plans de pensions milionaris i ha aixecat polèmica, ja que són directius d'entitats que han hagut de ser rescatades pel FROB -amb els diners de tots els ciutadans-.

Un dels primers casos que va saltar a la llum, a les pàgines de La Vanguardia, va ser el de Josep Maria Loza, el 2008. L'exdirector general de Caixa Catalunya -ara Catalunya Caixa i controlada per l'Estat en un 90%- va pactar llavors el preu de la seva sortida de l'entitat amb un pagament d'11 milions d'euros.

L'exdirector general de Caja Segòvia, Luis Escribano, cobrarà sis milions d'euros bruts en deu anys -uns 275.000 nets anuals- després d'haver estat prejubilat de l'entitat. Tot i que la dada va ser filtrada per fonts del consell d'administració a finals del 2011, l'entitat es va limitar a informar oficialment que, amb caràcter de pagaments mensuals, Escribano té reconeguts el 74,7% dels seus emoluments fins a l'edat ordinària de jubilació.

Qui fou director general de Caixa Galícia -fins a la fusió amb Caixanova que va donar lloc a Novacaixagalicia-, José Luis Méndez, va percebre 11,2 milions d'euros l'any 2010 en concepte de pla de pensions i compensació, després d'arribar als 65 anys d'edat, segons El País

A Novacaixagalicia el banc filial va haver de rebre una injecció de capital de 2.465 milions de l'Estat. El seu exdirector general, José Luis Pego, va cobrar una indemnització de 10,8 milions per prejubilar-se als 54 anys; l'exresponsable del grup immobiliari, Gregorio Gorriarán, 7,5 milions; i l'exdirector general adjunt, Javier García Paredes, 5,3 milions. Tots van demanar els diners en un pagament, incloent el que els corresponien pel fons de pensions.

El diari del grup Prisa també va informar que a la CAM, -quan estava a l'avantsala de la intervenció- l'exdirector general, Roberto López Abad, i quatre alts executius es van assegurar unes prejubilacions per un valor total de 12,8 milions d'euros, dels quals la meitat eren per López Abad. La seva successora, María Dolores Amorós, no va voler-ne menys i es va posar un sou de 600.000 euros a l'any i una pensió vitalícia de 370.000, abans de ser acomiadada després de la intervenció del Banc d'Espanya.

Pel que fa a Caja España-Duero, l'UGT va denunciar l'any passat que els directors generals de les dues caixes, Lucas Hernández i Ignacio Lagartos, es van endur prop d'1,3 milions d'euros respectivament en deixar l'entitat. Per la seva banda, l'exvicepresident de Caja España i exalcalde socialista de Lleó, Francisco Fernández, -al mateix temps que va dir que abandonava la política- va reconèixer que es prejubilava de l'entitat amb 520.000 euros.

A Caixa Penedès el president Ricard Pagès i el director general, Manuel Troyano, van haver de dimitir a finals de l'any passat després de fer-se públic que tots dos, juntament amb dos altres ex-alts càrrecs, disposaven d'un pla de pensions conjunt que suma més de 20 milions d'euros. Pagès va ordenar aportacions que rendirien 11 milions d'euros i Troyano s'hauria assignat sis milions més.

D'altra banda, Cajasol va haver de desemborsar 950.000 euros per la prejubilació de l'exdirector general, Juan Salido Freyre, que va sortir de l'entitat el passat mes de juny després de concloure la integració a Banca Cívica, segons va informar El Mundo a finals d'octubre passat.

Per últim, el mateix diari va publicar que els nou membres de la cúpula directiva de Banc de València -intervingut pel Banc d'Espanya- van percebre en els nou primers mesos del 2011 una retribució de 2.495.000 d'euros, fet que suposa un augment del 7,5% respecte al mateix període de l'exercici anterior, segons dades de l'entitat. Uns 800.000 euros per a l'exconseller delegat del banc, Domingo Parra -substituït l'octubre del 2011 per Aurelio Izquierdo-, i la resta a repartir entre els directors generals adjunts i els membres del comitè executiu de direcció.

Publicitat
Publicitat

22 Comentaris

Publicitat
#18 Infàmies!, Barcelona, 19/02/2012 - 19:26

Infàmies! quina vergonya! ficar-se amb aquestes persones tan bones i tan treballadores que només pensen en ajudar-nos!. És un escàndol! S'ho tenen ben guanyat! I més i tot! Fiqueu-vos amb els que tenen la culpa de tot! els que han ensorrat el món! Els funcionaris! Els funcionariiiissssss!!!!

#18.1 Gerard, Barna, 19/02/2012 - 20:20

No només els funcionaris. Qualsevol que tingui un lloc de feina cobrant més de 1.000 euros i sense dret a ser acomiadat de forma instantània i sense indemnització.

#18.2 C.E.O.E., Barcelona, 21/02/2012 - 11:30

cuanta razón tienes Gerardo! 1000 euros al més y contrato fijo? Es un escándalo! Hace tiempo que pedimos un decreto ley que fije el salario máximo a 400 al mes, contrato máximo 1 semana y despido libre. Gracias a tipos listos como tu acabaremos consiguiéndolo.

#17 Gerard, Barna, 19/02/2012 - 13:46

I encara ens dediquen a atacar els pocs sindicats coherents (s'estigui o no d'acord amb les seves tesis) titllant-los de lladres per unes desenes d'euros. No tenim remei. No entenc que aquesta gent encara pugui passejar tanquilament pels nostres carrers sense rebre la condemna popular.

#15 JoséMa., Barcelona, 19/02/2012 - 08:09

Se llama AVARICIA. Son unos egoistas desaprensivos.
Espero que entreguen algo a los comedores de Cáritas.

#15.1 Gerard, Barna, 19/02/2012 - 13:55

Jo no. Jo espero veure'ls algun dia fent-hi cua amb els seus trajos de luxe esparracats i explicant batalletes de quan foren rics amb un cartró de DOn SImon a la mà. Com a mínim que sàpiguen què se sent.

#14 Anna, Sarrià Centro, 19/02/2012 - 00:45

L L L L L L L L

L L L L L L L L

A A A A A A A A

D D D D D D D D

R R R R R R R R

E E E E E E E E

S S S S S S S E

! ! ! ! ! ! ! !

#13 Martín Martínez Mart, Barna, 19/02/2012 - 00:07

Si no passessin aquestes coses les actuals retallades s'acceptarien més bé!

#13.1 Gerard, Barna, 19/02/2012 - 13:49

O potser no caldrien, Martín. Al menys no a aquest nivell. És una vergonya, i que encara surtin alguns a titllar-te de demagog i parlant de "lliure mercat", tot justificant l'enriquiment d'uns quants i la misèria col·Lectiva. Privatitzar beneficis, socialitzar deutes. O sigui, ROBATORI.