Publicitat
Economia · 13 d'Agost de 2009. 18:43h.

I el subsidi català?

El tripartit no complementarà l'ajuda del Govern espanyol als aturats sense prestació

I el subsidi català?

Imatge d'arxiu de la consellera Mar Serna, amb el ministre de Treball, Celestino Corbacho

Mentre el Govern espanyol ajudarà durant un mínim de sis mesos amb 420 euros mensuals als aturats que no cobren subsidi, el Govern tripartit català no complementarà aquesta ajuda, en contra del que que havien demanat els sindicats. L'única aportació de la Generalitat és l'organització dels cursos de formació que seran necessaris per a que els aturats sense subsidi puguin cobrar l'ajuda del Govern espanyol.
 
El Consell de Ministres ha aprovat una ajuda de 420 euros mensuals per als aturats que ja no tenen dret al subsidi i no tenen cap tipus d'ingrés. Cada persona sense feina es podrà beneficiar d'aquesta ajuda durant mig any. La novetat és que les ajudes s'aniran prorrogant mentre la taxa d'atur superi el 17%. La mesura entrarà en vigor a partir de mitjans d'agost, tindrà efectes retroactius i beneficiarà unes 300.000 persones.

A canvi d'aquests diners, els aturats es comprometran a seguir itineraris de formació que organitzi el servei públic d'ocupació. Qui vulgui sol·licitar aquesta ajuda tindrà dos mesos per demanar-la a comptar des que es quedi sense subsidi.

A Catalunya, el sindicat Comissions Obreres ha demanat que la Generalitat pagui un complement de 140 euros, amb l'objectiu que la prestació final que rebi l'aturat sense subsidi sigui de 560 euros, xifra encara inferior als 624 euros del salari mínim fixat pel mateix Govern espanyol. El secretari general d'UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, també s'ha mostrat favorable a que Catalunya complementi els 420 euros estatals.

Els cursos de formació per a desocupats sense prestació que s'acullin a les ajudes que ha aprovat el Govern espanyol costaran a la Generalitat 200 euros per persona cada mes. Així ho ha explicat la consellera de Treball, Mar Serna, en una entrevista a Catalunya Informació, en la qual també ha concretat que els itineraris de formació s'adreçaran a sectors d'ocupació nous o que encara generin feina. Serna també ha explicat que estan estudiant com ajudar les persones que queden excloses del programa que aquest dijous ha aprovat l'Executiu espanyol.

Mar Serna ha valorat positivament la mesura dels 420 euros mensuals que el Govern espanyol farà arribar als aturats que s'han quedat sense prestació i no tenen ingressos. La considera positiva, d'una banda, perquè "dóna resposta a situacions de necessitat de moltes persones" i, de l'altra, perquè "ajuda a millorar les oportunitats per trobar una altra feina" a través dels cursos de formació. La consellera ha explicat que la tasca de la Generalitat serà, sobretot, facilitar aquest últim aspecte i que ho farà assumint part del cost dels itineraris de formació.

En aquest sentit, Serna ha explicat que la Generalitat pagarà 200 euros al mes en formació per cada aturat que s'aculli a la mesura dels 420 euros del govern espanyol. "Haurem de posar recursos extraordinaris per tal que la gent es pugui formar", ha afirmat Serna, i ha afegit que "fomentarem els itineraris relacionats amb sectors d'ocupació nous o que encara generin feina", com ara els vinculats amb la dependència.

La consellera de Treball ha negat que la Generalitat tingui la intenció de complementar les ajudes anunciades pel Govern espanyol, però ha apuntat que estudiaran la manera d'ajudar els aturats exclosos d'aquesta mesura.

Segons la revisió (abril 2009) del pacte d'Entesa de creació del nou Govern tripartit català, una de les prioritats és "garantir la cobertura de les necessitats i drets de caràcter social al conjunt de la població de Catalunya, amb l’objectiu que ningú no quedi enrere com a conseqüència de la crisi, s’asseguri la cohesió social i s’atengui preferentment les famílies, a les quals la persistència de les dificultats econòmiques deixi sense cap tipus d’ingrés provinent del treball".

Actualment, més de 100.000 aturats a Catalunya -un 20,3% del total- no reben cap tipus de prestació econòmica. El juliol, el mercat laboral de Catalunya concentrava el 14% del total d'aturats de l'Estat.

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#14 Josep Mª, Terrassa, 16/08/2009 - 10:21

Ser català es estar condemnat a ser els més maltractats de l'Estat.
Amb el dèeficit fiscal que arrosseguem, tenim menys serveis, pitjors i més cars.
Com és que els ciutadans de Catalunya no veuen que l'independència es l'única solució?

#13 Ramon, bcn, 14/08/2009 - 22:51

És urgent començar a investigar quantes empreses de formació viuran del "rotllo" de la formació ocupacional i de quins partits seran els beneficiats.

#12 carles, Manresa, 14/08/2009 - 22:49

El tripartit no té un euro.Feina té a pagar nómines de mestres i personal sanitàri,El setembre veurem quantes places no es cobriran i el dèficit amb el que deixaran la Generalitat serà històric

#11 Rana, Barcelona, 14/08/2009 - 12:18

Descordinación del Ayuntamiento y Generalitat, no se reconocen las competencias de cada uno, otras leyes y contrapuestas, perdida de tiempo de los alumnos ya que los titulos no se les omologan

#10 Rana, Barcelona, 14/08/2009 - 12:16

Desde el INEM mandan a gente, por ejem., a un curso de asistencia a la dependencia y como no han sido seleccionados no saben que los enfermos vomitan.....resultado abandono.