Publicitat
Economia · 13 de Febrer de 2013. 19:38h.

Fuentes presenta l'acte de Foment a favor del pacte fiscal

La patronal es queda sola

Fuentes presenta l'acte de Foment a favor del pacte fiscal

Manel Fuentes, durant una entrevista a Joaquim Gay de Montellà

Finalment, les divisions provocades a l'empresariat català per l'actual polèmica sobiranista, han descafeïnat l'acte conjunt de les organitzacions patronals convocat per a aquest dijous per Foment del Treball. La impossibilitat de reunir els col·lectius empresarials més importants ha obligat Foment a reduir el projecte a un acte intern només d'aquesta organització, favorable al pacte fiscal, que serà presentat pel periodista de Catalunya Ràdio Manel Fuentes.

D'entrada, l'acte, la celebració del qual estava prevista per al passat mes d'octubre, es va ajornar davant de la convocatòria de les eleccions catalanes i, a més de Foment, havien expressat el seu suport i, per tant, la seva assistència, la Cambra de Comerç de Barcelona, el Consell de Cambres, Pimec, Fepime, l'Associació Catalana de l'Empresa Familiar i Joves Empresaris de Catalunya (Aijec). El Cercle d'Economia no es va pronunciar inicialment.

Tanmateix, la presa de posició del president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, a favor d'una negociació amb el Govern central per aconseguir el pacte fiscal va complicar la situació. Aquest plantejament suposa, de fet, una postura favorable a una reivindicació que, en principi, ja ha estat superada per Artur Mas, que planteja un referèndum sobre el dret a decidir.

CiU va interpretar que el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, pretenia una crida conjunta de l'empresariat català a favor del pacte fiscal, el que podia interpretar-se com a una posició contrària a l'aposta sobiranista plantejada des del Govern d'Artur Mas amb el suport d'ERC. A partir d'aquesta interpretació van començar a manifestar-se les discrepàncies i els desmarcatges.

En aquesta línia, el ple de la Cambra de Barcelona va expressar les seves reticències, i el seu president, Miquel Valls, va optar per obrir un període de reflexió després d'un llarg debat al ple de la institució, durant el qual hi va haver nombroses intervencions qüestionant la conveniència del acte del dia 14. Valls va declarar que durant el ple "es van plantejar molts dubtes i temors sobre la politització de la convocatòria", perquè "el tema és prou delicat com per obrir un període de reflexió".

Segons el president de la Cambra, el temor és que, "en lloc de fer-se un acte de reafirmació de la figura de l'empresari, es doni una imatge de divisió". Així mateix, el dirigent empresarial va advertir que "la Cambra representa tots els empresaris i ha d'atendre totes les sensibilitats", en una clara al·lusió als riscos de politització de l'acte a favor de les posicions de Foment.

La mateixa advertència va fer Josep González, president de Pimec, que va dir que es tractava d'un acte de "significació empresarial, però no de contingut polític". González va ser molt clar, assegurant també que entre els empresaris catalans "hi ha tot tipus de pensaments" sobre el dret a decidir.

Els problemes van arribar així mateix a l'influent Cercle d'Economia de Barcelona. La invitació de Foment a Josep Piqué, president del Cercle, perquè obrís l'acte, també va provocar suspicàcies en alguns sectors empresarials, pel seu passat com a ministre de José María Aznar. En aquest escenari, el Cercle va evitar comprometre's. Al final, Foment es va quedar sola.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#9 BEJOTA, BCN, 14/02/2013 - 16:17

SR. MAS:NI PATRONAL,NI MERCAT COMÚ,EURO,70% DEL MERCAT CATALÁ A LA RESTA DE D'ESTAT,EMPRESAS QUE NO VENEN(EUROVEGAS),QUE S'EN VAN O S'ANIRÁN,ETC.

QUÉ OFEREIX A CANVI ?

N.B.A ERC ,RES PERQUE NO ESTÁN CAPACITATS PER PENSAR.

#8 Roda, Lima, 14/02/2013 - 10:17

També havia de presentar un acte per una fundació i a última hora els va deixar penjats. No crec que passi el mateix amb Foment.

#7 Això érs un "desmadre", Barcelona, 14/02/2013 - 09:38

Fortíssim, jo a aquest senyor el pago amb els meus impostos. No hi ha cap normativa d'incompatibilitats en un medi públic? Doncs almenys hi hauria d'haver una incompatbilitat ètica. CAC, CCMA, Parlament ... no tenen res a dir-hi? Doncs que pleguin també per inútils ...

#6 jeroni, mataro, 13/02/2013 - 23:16

Manel..,acabas de perder un oyente !!

#5 Queda clar, bcn, 13/02/2013 - 21:53

Todo por la pasta, oi, Fuentes?