Publicitat
Economia · 30 d'Abril de 2017. 11:36h.

Ferrovial, empresa maleïda

Esquitxada pel cas Palau i el 'càrtel de les escombraries'

Ferrovial, empresa maleïda

Imatge de la Ciutat de la Justícia, una de les construccions a càrrec de Ferrovial

Ferrovial s'ha vist implicada en els darrers anys pel cas Palau i l'anomenat 'càrtel de les escombraries', una trama relacionada amb la recollida de residus -que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va destapar a principis de 2015- que consistia en l'intercanvi d'informació i en el repartiment de clients i licitacions municipals per part de diverses empreses.

La constructora, malgrat els escàndols, ha continuat fent negocis amb el Govern de la Generalitat. Així ho va posar de manifest la diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, durant el Ple del 23 de març, quan va interpel·lar al conseller d'Economia, Oriol Junqueras, sobre la “mercantilització de la vida i dels béns i els serveis comuns”. La diputada de la formació anticapitalista va lamentar, entre d'altres coses, que els treballadors del 061 i el 112 siguin de Ferrovial.

“Són treballadors de Ferrovial o de Grupo Norte. Ferrovial, l’empresa constructora; Ferrovial, l’empresa constructora de la línia 9 del metro, la infraestructura de sobrecost per antonomàsia dels darrers anys de la història de la Generalitat i d’Infraestructres.cat; Ferrovial, l’empresa del 3 per cent, o potser ara hauríem de parlar ja del 4 per cent”, va reblar Reguant.

La representant de la CUP va assegurar que la constructora es beneficia de les concessions de telemàrqueting arran de l'esclat de la crisi. “Amb la fi de l’era aquesta de la construcció a tutiplén, on construíem allà on es podia i on no es podia, es reconverteixen, entre d’altres, en una empresa de serveis”, afirmava Reguant en sessió parlamentària, alhora que censurava que Ferrovial “sigui una de les empreses que reben concessions pel telemàrqueting del 061 i del 112, entre d’altres”.

Pel que fa a la participació de l'empresa en el cas Palau i en el presumpte finançament il·legal de CDC, els pèrits de l'Agència Tributària han assegurat aquesta setmana que Ferrovial va arribar a pagar 6,6 milions d'euros a Convergència entre els anys 2000-2008 a canvi de l'adjudicació d'obra pública. Els pèrits també han confirmat que l'expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, es va repartir amb CDC comissions del 4% per les obres adjudicades a l'empresa.

Respecte la coneguda trama de les escombraries, la CNMV va multar Ferrovial amb 13,6 milions d'euros per haver participat en una “pràctica concertada global de repartiment del mercat”, mitjançant la qual es respectaven els clients públics i privats, es repartien els nous clients i les licitacions dels ajuntaments, i intercanviaven informació comercial. Ferrovial participa en el mercat de la recollida de residus a través de la seva filial Cespa.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Carlos Gomez, l´escupeta nasiunal, 30/04/2017 - 14:25

"Fue lo habitual, precios de mercado en casos de intermediacion señoria, el 4%."

Catalunya rica i plena patria del seu cor

#2 Alejandro, Barcelona, 30/04/2017 - 14:11

Pues sí, nada menos que 6.6 millones se llevaron en "comisiones". que, no está nada mal. Poco a poco irá saliendo toda la inmundicia de algunos políticos que hasta ahora eran intocables.

#1 Parlem clar, Girona, 30/04/2017 - 12:30

Ferrovial hauria de canviar de nom i fotre al carrer als directius corruptes i mentres no ho fa..cap administració pública hauria de contractar-los. Així de senzill..i així amb totes les empreses que paguin a corruptes.