Publicitat
Economia · 20 de Juny de 2011. 22:12h.

Fainé: "Espanya està fent els seus deures"

El president de 'la Caixa' garanteix que amb CaixaBank seguirà l'obra social

Fainé: "Espanya està fent els seus deures"

Imatge d'arxiu d'Isidre Fainé, president de 'la Caixa'

El president de la Caixa, Isidre Fainé, considera que "Espanya està fent els seus deures" per sortir de la crisi econòmica i financera, i que les caixes d'estalvis convertides en bancs han de prosseguir amb l'obra social.

"Estem assistint a un ajust a tot Europa; els que han viscut del crèdit hauran de estalviar més. Cal recuperar els valors, la cultura de l'esforç i viure sòbriament", indica Fainé en una entrevista que publica aquest dilluns el diari francès Les Echos.

Així mateix, aposta per "recuperar el creixement, fer les reformes necessàries i reduir la despesa pública". Sobre el sector financer, assenyala que la concentració "va pel bon camí", i augura que en un any hi haurà "dos grans bancs i dues grans caixes, a més de set o vuit grups mitjans però rendibles".

També afirma que "el sistema financer espanyol es caracteritza pel pes excessiu dels serveis centrals", de manera que demana temps per procedir a una reestructuració "que respecti les persones". Fainé defensa la conversió de la Caixa en un banc per la seva necessitat d'acudir als mercats a la recerca de capital per poder prosseguir la seva expansió internacional.

Així mateix, subratlla que "el sector financer ha de desenvolupar el "capitalisme social" consistent en "donar suport a les empreses en la creació de llocs de treball i lluitar contra l'exclusió financera i social, donar suport a la innovació i el desenvolupament sostenible". Afegeix que "la reorganització del grup i la creació de CaixaBank ens permetran continuar dedicant dividends a l'obra social".

En aquest sentit, en una altra entrevista al diari britànic Financial Times, el president de la Caixa diu que creu en el "capitalisme social", concepte que, segons afirma, és l'arrel d'aquesta institució. "Crec en el banc i en el negoci bancari i crec que ho fem molt bé, però al mateix temps vull defensar la naturalesa original de la Caixa", precisa al Financial Times.

Com banquer minorista, es declara "horroritzat" no només per la cobdícia de Wall Street, sinó pel model de banca d'inversió i el dany que va causar el col·lapse del banc nord-americà Lehman Brothers. "La tesi que vaig defensar quan estava a Harvard el 1986 era que els beneficis del sector financer en el futur procedirien més dels serveis que de l'assumpció de riscos", afirma.

Assenyala que "la recuperació espanyola serà lenta. Però no cal oblidar que tenim un banc familiar i que hi ha molta capilaritat. Això significa que la nostra xarxa està molt pròxima a les famílies i als serveis bàsics que necessiten".

"Tenim oficines a tota ciutat de més de 20.000 habitants i en un 90 per cent de les que tenen entre 5.000 i 20.000", assenyala el president de la Caixa. Fainé diu que creu en un sistema de banca universal caracteritzat per una gran xarxa de sucursals (CaixaBank tindrà més de 5.200 d'aquestes oficines i més de 8.000 caixers ATM), on treballa gent que pot vendre productes generadors de comissions i serveis directament als clients.

No creu, però, en un munt de gestors i administradors: només un 6,2% dels empleats de la Caixa treballa a la central, explica, davant entre un 20 o un 30% en alguns bancs europeus. Fainé comenta al Financial Times que si més caixes d'estalvi han de recórrer al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària en no poder obtenir capital dels inversors privats, no serà la fi del món.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat