Publicitat
Economia · 8 de Juny de 2009. 21:06h.

Espanya veta vols des d'El Prat a 23 països

Els acords bilaterals del govern espanyol deixen fora l'aeroport de Barcelona

Espanya veta vols des d'El Prat a 23 països

Imatge d'arxiu de l'aeroport del Prat

Des de l'aeroport barceloní del Prat no es pot volar a 23 països perquè no ho permeten diversos acords bilaterals firmats per Espanya. Aquests acords, que en molt casos estableixen Madrid com a aeroport prioritari, inclouen un país europeu, sis de l'Amèrica Llatina, onze d'Àfrica, quatre del Pròxim Orient i un d'Oceania, segons recull un informe de la Cambra de Comerç de Barcelona que analitza els 80 convenis bilaterals vigents actualment a Espanya. D'aquests, 42 inclouen Barcelona i 15 donen opció a incloure-la si alguna aerolínia hi està interessada.

Aquest informe exposa que dels 23 convenis que deixen fora Barcelona, 20 inclouen Madrid -13 com a única possibilitat-, però que aquesta situació legislativa no és el principal fre al creixement de l'aeroport de Barcelona, sinó més aviat l'herència que Iberia fos durant 40 anys l'únic operador de transport aeri regular de l'Estat.

L'estudi afegeix que la normativa actual "no és percebuda com un impediment real per les companyies", ja que si decideixen obrir una ruta amb Barcelona, el procés és prou llarg com per donar temps a revisar o negociar el conveni bilateral corresponent.

La subdirectora general de transport aeri del ministeri de Foment, María Eugenia Llorens, ha reconegut que si un aeroport no està inclòs en els acords bilaterals, no pot obrir ruta amb el país en qüestió, però que figurar en el tractat no és garantia de noves rutes, ja que la decisió la prenen les aerolínies.

Amb tot, ha afirmat que el govern espanyol està mirant de renegociar els convenis antics per eliminar traves legislatives als diferents aeroports espanyols, tot i que ha matisat que no és un procés "fàcil". També ha dit que el govern està "treballant" per establir acords bilaterals entre Espanya (incloent-hi Barcelona) i tercers països, com són Veneçuela, Colòmbia i el Brasil, a Llatinoamèrica; Angola, Nigèria i el Senegal, a Àfrica; Hong Kong, el Japó i Taiwan, a l'Àsia, i Jordània i Israel, al Pròxim Orient.

Publicitat
Publicitat

36 Comentaris

Publicitat
#36 Carles, Girona, 15/06/2009 - 04:22

Que jo sapiga, dels tractats internacionals cal, com a minim, informar al parlament espanyol. I, en tot cas, es publiquen al BOE. Es pot saber que feien els diputats catalans mentre s\'aprovaven aquests convenis?. Feien una copeta al bar del congres?

#35 Mario, Oviedo, 09/06/2009 - 12:44

Mira que callado se lo tenian estos intervencionistas del mercado que tenemos en Madrid para proteger su estatus ! Que mas cosas habran que no sabemos todavia de estos ventajistas del centro

#34 Hug, Begur, 09/06/2009 - 12:41

Espanya no tan sols veta al El Prat, sino que dona la exclusivitat a Madrid per els vols directes. En el fons esta aprofitantse de tota la periferia: Sevilla, Malaga, Valencia, Bilbao, Barcelona, etc. Sempre hem de ser els catalans els que donem la cara?

#33 Llu, Rennes (Bretanya), 09/06/2009 - 12:26

Juan, a tu primo de La Rioja no le hace falta robar (ni tampoco nadie le llama ladron). Para robar en su lugar ya està el ejército de funcionarios estatales de la administracion espanyola que se apropia de la riqueza que producimos en Catalunya, Balears..

#32 Jordi, Barna, 09/06/2009 - 12:10

Jo ho tinc clar, l´ any passat per anar a Santo Domingo, 6 hores tirat a Madrid. Mai mes, a partir d´ ara vols directes a un altre lloc. Per ejemple Nova York. I fora problemes