Publicitat
Economia · 6 d'Octubre de 2010. 13:41h.

Empresaris més catalanistes que mai

El Cercle d'Economia alerta del "malestar" amb Espanya i demana "un nou Pacte Constitucional"

Empresaris més catalanistes que mai

El president, Salvador Alemany, amb altres membres de la junta del Cercle d'Economia

El Cercle d'Economia ha fet públic un document en el que denuncia que "a Catalunya hi ha un malestar estès i una idea creixent de tracte injust per part d’Espanya, tant econòmic com en la manca de reconeixement de les seves legítimes aspiracions, que llasten el progrés del país. Tot plegat fa augmentar el distanciament d’una part important de la ciutadania catalana respecte la resta d’Espanya, fent créixer la mútua desafecció en uns moments en què tots plegats estem afrontant una crisi econòmica de gran rellevància i profund impacte".

En aquest sentit lamenten que "després de més de 30 anys de funcionament, l’Estat de les Autonomies comença a mostrar clares limitacions per encaixar les aspiracions d’algunes de les seves Comunitats Autònomes, com ara s’ha constatat en el cas de Catalunya. Ha passat prou temps com per ja abandonar els ajustaments de mirada curta, habitualment promoguts per la necessitat de conformar majories parlamentàries".

"Cal, doncs, optar per un nou Pacte Constitucional que afavoreixi, entre altres qüestions necessitades d’actualització, un millor encaix de Catalunya amb Espanya, i aporti estabilitat institucional a les properes dècades", afegeixen.

El Cercle d'Economia creu que per "assolir aquest objectiu passa per tres condicions: en primer lloc, cal que els grans partits espanyols abordin aquesta transcendental qüestió amb una visió de llarg termini, allunyada d’instints electoralistes immediats i d’actuacions que pretenen, essencialment, la conquesta i preservació del poder".

"En segon lloc, cal que es consideri la Constitució com un marc dinàmic al servei de la convivència dels ciutadans espanyols. No com un marc que, en si mateix, sacralitzi el que fa més de 30 anys representava l’aposta per la moderació i el bon sentit en les circumstàncies d’aquell moment. Després de tant temps de bon servei, la pervivència de l’esperit constitucional aconsella certes actualitzacions per tal de donar adequada resposta a nous requeriments d’una societat més complexa", apunten.

"Per últim, la societat catalana, liderada des de la política, ha de configurar una posició comuna tan majoritària com sigui possible que, superant el desencís del fallit procés de l’Estatut, perfili la proposta d’un model concret de conformació de l’Estat. No es tractaria de tornar a assumir el risc d’una nova frustració amb la redacció d’un nou Estatut, sinó de mirar més enllà i dissenyar un marc relacional capaç de restablir progressivament la mútua confiança amb Espanya, per tal de fer front als grans reptes que es deriven de la crisi econòmica i del nou paper de Catalunya, Espanya i Europa en un món marcat pel canvi permanent", conclouen.

Publicitat
Publicitat

30 Comentaris

Publicitat
#30 Josep Maria Capdevila, Barcelona, 08/10/2010 - 17:28

PUES OS VAN A COMPRAR VUESTROS PRODUCTOS LA REPUBLICA FRANCESA, JA,JA,JA,JA. COMO SE PUEDE SER TAN INEPTO. POR ESTAR EN CRISIS INTENTAN CONSEGUIR SUBVENCIONES EN LA LOCA DERIVA DEL TRIPARTITO A LA CARRERA DE ESPAÑOL EL ULTIMO. ES TERRIBLE HASTA EL EMPRESARIADO. QUE ENFERMEDAD!!!!!

#29 pepe, sabadell, 07/10/2010 - 13:19

Donde deberían hablar los empresarios es es Madrid, para que se entere toda España y puedan tratarles a ellos y sus productos en consecuencia. Sin embargo, cuando van a Madrid lo único que repiten es que eso del nacionalismo no es más que una cosa pasajera.

#28 Marc Sabatés i Laporta, Barcelona ESTAT CATALA, 06/10/2010 - 22:12

Visca Joan Laporta
Visca Catalunya lliure

#27 Doraemon, Seu de ERC (fent hores extres), 06/10/2010 - 21:57

Democrata (Barcelona) 06/10/2010 19:41
Més mentides a www.ccn.cat

#26 Pocasoltes, bcn, 06/10/2010 - 19:53

No veo el problema. O es que no puede la gente opinar y tener un criterio. Hay que fomentar el respeto. Otra cosa: hay algunos en este foro que parece que ocupen escaños en el Parlament y que utilicen este foro para seguir en la poltroma pidiendo el voto. Por favor, no lo hagan.