Publicitat
Economia · 19 de Gener de 2010. 19:41h.

Els favors del PSOE a Luis del Rivero

Sacyr va entrar a Repsol amb el vist-i-plau del Govern i l'ajut de l'ICO

Els favors del PSOE a Luis del Rivero

Luis del Rivero, president de Sacyr Vallehermoso

Ara per ara, Luis del Rivero, president de la constructora Sacyr, amb un 20% de Repsol, no ha aconseguit desbancar Antoni Brufau de la presidència de la petroliera, per substituir-lo al càrrec. Des de la presidència de Repsol, Del Rivero pretén buscar solucions per afrontar el deute de Sacyr.

Luis del Rivero, un vell amic del ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, que li ha facilitat els contactes amb Zapatero, va seguir el 2006 l'estratègia d'altres constructores d'entrar al sector energètic, i va posar en marxa l'operació que el va portar a aconseguir un 20% de Repsol , i convertir-se en el primer accionista, per davant de La Caixa (13%).

En aquesta operació va ser fonamental l'ajuda governamental a través de l'ICO, que va participar amb un crèdit de 350 milions d'euros, però que, sobretot, va ajudar Del Rivero a aconseguir un total de 6.000 milions, mitjançant préstecs sindicats, amb venciment a cinc anys, i amb el grup Santander jugant un paper destacat.

Sacyr va posar com a garantia les accions de Repsol, però la constructora estava obligada a posar més garanties si les accions de la petroliera queien a la borsa per sota de certs límits. I Repsol va començar a caure en borsa.

Aquest fet i d'altres conseqüències de la crisi econòmica, va ofegar financerament Sacyr, i hi va haver moments en què el deute global de la constructora va arribar fins als 18.000 milions d'euros. En aquests moments, Del Rivero va posar a la venda el seu 20% de Repsol, i es va produir l'aparició de Lukoil, que va intentar la compra, sense èxit.

Ara, després de complexes renegociacions i de diverses operacions, el deute de Sacyr supera els 5.000 milions. Els venciments dels primers pagaments estan propers, i Del Rivero necessita liquiditat el més aviat possible per afrontar la situació.

De la seva banda, Brufau ha posat en marxa un ampli pla estratègic d'inversions a Repsol, i ha reduït el dividend, dues mesures que xoquen amb la intenció de Del Rivero de reduir deute mitjançant el cobrament de dividends i la venda d'actius.

Els venciments de préstecs que ha d'afrontar Sacyr exigeixen rendibilitzar al màxim el seu 20% de Repsol, i els plans de Brufau no van en aquesta direcció. Per això Del Rivero vol la presidència de Repsol, però de moment La Caixa no està d'acord.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Josep M., Terrassa, 20/01/2010 - 16:53

Quànta merda hi ha a la política espanyola!!!
Quina raó te Reagrupament en els seus dos objectius principals: Independència i REGENERACIO POLITICA !!
Convé una neteja del 90 % dels polítics.

#3 sulfuro sulfuro, Barcelona, 20/01/2010 - 13:04

Del Rivero pretende sangrar a Repsol para solucionar ss problemas de Sacyr.
Brufau actua con responsabilidad cara al futuro pero tiene la partida perdida
El Gobierno debe muchos favores a del Rivero y La Caixa, que puede inclinar la balanza claudicará

#2 jo, girona, 19/01/2010 - 20:26

...i ara, tocava treure al català...tal com varen fer a BBVA.
Molesta el fet que miri al futur i s'inverteixi en nous jaciments...el que vol és cobrar tot el dividends i pagar el deute per les accions...que per cert, no li varen costar un euro...

#1 jo, girona, 19/01/2010 - 20:16

Ja varen treure fa uns mesos al darrer basc del BBVA ( ens varen entretenir però amb el tema de quant cobrava d'indemnització - sense dir-nos el que havien cobrat d'altres - ), en el que les males llengues deien que era una maniobra de PSOE i Sebastian.