Publicitat
Economia · 15 de Juliol de 2010. 21:00h.

Els desastres de Díaz Ferrán

Fins i tot alumnes d'un institut van perdre el seu viatge de fi de curs per la crisi de Marsans

Els desastres de Díaz Ferrán

Una imatge de la manifestació de treballadors de Marsans d'aquest dijous a Barcelona

Barcelona ha estat escenari aquest dijous d'una manifestació de treballadors de les agències de viatge del grup Marsans -Viatges Marsans, Viatges Crisol i Temps Lliure Mundicolor-, que no van cobrar les seves nòmines el passat mes de juny. També hi ha hagut manifestacions de protesta a Madrid, Sevilla, Santander i València.

Fonts del comitè d'empresa han dit a e-notícies que els administradors han autoritzat la sortida d'una partida financera per al pagament de part de la nòmina. A Catalunya hi ha unes 150 oficines de Viatges Marsans, en les quals treballen uns 400 empleats, 320 d'elles a la província de Barcelona.

El grup Marsans està declarat en concurs de creditors des del passat 25 de juny, dins de l'enfonsament generalitzat de les empreses del president de la CEOE, Gerardo Díaz Ferran, i del seu soci, Gonzalo Pascual. Precisament, aquest mateix dijous va ser declarat per un jutjat mercantil de Madrid el concurs de creditors d'una altra de les societats del grup, Viatges Crisol.

Díaz Ferran i Pascual van vendre a primers de juny el grup a Posibilitum Business, una companyia de l'empresari Ángel del Cabo, que es va fer càrrec de la societat simplement assumint els deutes. Els treballadors de Marsans consideren que, "com Posibilitum té una certa experiència en la gestió de fallides i liquidacions, Marsans té moltes possibilitats de ser víctima d'una liquidació".

La jornada de manifestacions d'aquest dijous obeeix tant al retard en el pagament de les nòmines, com a la incertesa que existeix sobre el futur del grup Marsans. Els representants sindicals, que responsabilitzen de la situació a Díaz Ferrán i Pascual, exigeixen el cobrament dels endarreriments i "un futur viable per a l'empresa", o com a mínim, "una sortida amb tots els drets per als empleats". A més, consideren que el grup és "viable", i estan disposats a negociar un expedient de regulació d'ocupació, sempre que s'inclogui en el marc d'un pla de viabilitat.

Díaz Ferrán ha aconseguit resistir a la presidència de la CEOE fins al moment, tot i la seva desastrosa gestió empresarial, malgrat que diversos dirigents de la patronal afirmen en privat que la seva situació és insostenible, perquè està incapacitat per negociar amb el Govern espanyol i amb els sindicats les reformes laborals que exigeix l'actual crisi econòmica.

En qualsevol cas, l'enfonsament del grup Marsans ha deixat penjats molts clients que ja havien contractat els seus viatges de les vacances d'estiu. De fet, l'Associació Internacional del Transport Aeri (IATA) li va retirar a l'abril la llicència per a la venda de bitllets d'avió. IATA exigeix un aval de 20 milions d'euros, i ara, els nous propietaris han pagat 100.000 euros per a que una de les companyies del grup -Viatges Atenea- pugui realitzar operacions.

Entre els damnificats per la gestió de Díaz Ferrán i Pascual en el grup Marsans es troben els 35 estudiants del quart curs d'ESO de l'institut Les Termes, de Sabadell. Havien planificat el seu viatge de fi de curs mitjançant un vol a Venècia, per després visitar Florència i Roma i tornar en vaixell des de Gènova.

Havien fet el primer pagament a Viatges Crisol al gener, i el 15 d'abril van fer efectiu el segon i últim termini. En total, 15.000 euros. Però el 20 d'abril es va produir la retirada de la llicència per IATA per a la venda de bitllets. Els diners s'havia evaporat i les reserves no estaven fetes. El cas està denunciat al jutjat.

El president de la CEOE, que ja no és propietari de Marsans, segueix rebent fortes pressions perquè abandoni la direcció de la patronal, però ha decidit resistir. El grup Marsans tenia el passat mes de març uns 3.000 empleats. En aquests moments són una mica més de 2.000, que s'enfronten a un futur incert.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 marsanera, madrid, 16/07/2010 - 13:33

Puntualicemos que no está tan claro que Diaz Ferran no siga siendo el dueño de Marsans, todo apunta a una venta fraudulenta para no figurar en la liquidación de una empresa con 4.000 trabajadores