Publicitat
Economia · 4 d'Agost de 2009. 09:21h.

Els ajuts a la banca vulneren l'Estatut

El Consell Consultiu considera que vulnera les competències sobre les caixes

Els ajuts a la banca vulneren l'Estatut

Castells amb Salgado, en una imatge d'arxiu

El Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) que va aprovar el govern del PSOE, i que els socialistes i el PP van convalidar el 8 de juliol al Congrés, és una Loapa financera. D'aquesta manera ho confirma el Consell Consultiu en el dictamen que ha redactat a petició del conseller Antoni Castells, en detallar que vulnera les competències de la Generalitat, segons informa l'Avui, que cita fonts de l'organisme. La conclusió de l'òrgan jurídic català és taxativa, fins al punt que s'ha pres per total unanimitat.

El Consultiu té previst enviar l'informe al Govern, després que divendres passat va tancar les deliberacions. En el text denuncia una vulneració de l'article 120 de l'Estatut, el referent a les caixes d'estalvis. La invasió de competències es produeix perquè no es respecta el dret de veto de la Generalitat a les fusions de caixes intervingudes pel Banc d'Espanya, sinó que només se li permet enviar un informe no vinculant al supervisor. I, a més, només es deixa a la ministra d'Economia, Elena Salgado, la possibilitat d'avortar una operació, en el termini de deu dies.

El dictamen se centra a analitzar l'article 8, el 9 i les disposicions finals, entre d'altres punts del decret. Tot indica que, amb aquest informe, el Govern acabarà presentant un recurs contra el denominat FROB davant el Tribunal Constitucional. La decisió topa de manera frontal amb el fet que el PSC va votar a favor de la convalidació del decret de l'executiu Zapatero al Congrés, al costat dels altres socialistes espanyols i del Partit Popular. En canvi, CiU, ERC, el PNB i ICV-IU van votar contra el projecte, malgrat considerar-lo una eina útil i necessària. La convalidació dels decrets al Congrés mitjançant una votació és un tràmit habitual.

Les caixes són una matèria especialment delicada a Catalunya, també políticament, perquè les entitats hi tenen un gran pes econòmic i també social.

Aquest serà previsiblement el darrer informe que elabora l'antic Consell Consultiu de la Generalitat, ja que en el futur les funcions correspondran al Consell de Garanties Estatutàries, que va ser designat al juliol. Aquest tindrà caràcter vinculant. El dictamen sobre el FROB ha estat elaborat durant el darrer mes pels juristes Pere Jover (PSC), Joaquim Borrell (PP) , Agustí Bassols (CiU), Jaume Vernet (ERC), Jaume Camps (CiU), Marc Carrillo (ICV) i Antònia Agulló (PSC).

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 daniel, asturias, 04/08/2009 - 15:39

Pues nada, oye, si es un problema de competencias, las ayudas previstas para cajas catalanas se dirigen a las de otras regiones que no pongan tantos problemas y en paz. Asunto arreglado.

#1 Manel Ferran, BCN, 04/08/2009 - 12:40

i què...? Segur que ERc(aganera) i el psoE del Nordeste i els Comunistes d'Armani-Furest n'estan ben contents....¡ són els primers a aprovar leis a Madrid que vulneren l'Estatutet