Publicitat
Economia · 26 d'Abril de 2017. 08:56h.

El sobiranisme perd el suport dels agents econòmics

La majoria de les patronals i els sindicats estaven a favor del dret a decidir i el pacte fiscal, però en contra de la independència

El sobiranisme perd el suport dels agents econòmics

Puigdemont amb el president del Cercle, Juan José Bruguera (Foto: Rubèn Moreno)

El sobiranisme ha anat perdent progressivament el suport dels principals agents econòmics a mesura que el Govern ha incorporat les tesis independentistes en el seu full de ruta. Les patronals i sindicats eren partidaris del pacte fiscal i del dret a decidir, però en canvi, la majoria han expressat el seu rebuig per la independència de Catalunya.

D'aquesta manera, el president del Cercle d'Economia, Juan José Bruguera, va advertir -en una entrevista a 'La Vanguardia poc després del seu nomenament- que "nosaltres no estem per les decisions unilaterals que trenquin amb el marc legal vigent". "El Govern de la Generalitat hauria d'explicar de forma ben clara també on ens vol portar", afegia.

"Nosaltres volem promoure llocs de trobada entre les dues parts perquè aconsegueixin acords", explicava Bruguera en una altra entrevista a 'El País', on asseverar que "si aquests acords es fan respecte a la legalitat i de forma consensuada, no tenim res a dir". Bruguera, en declaracions a 'El Periódico', va afirmar que l'empresariat veu "malament" el procés.

"Tot el que suposi inestabilitat ho viu malament perquè veu perillar la marxa de l'economia i la percepció que té l'inversor de nosaltres. No poder calcular rendibilitats futures porta a la no inversió, el decreixement i l'empobriment", advertia.

En canvi, els empresaris sí que veien amb bons ulls el pacte fiscal que reclamava Artur Mas durant la primera legislatura del seu mandat. "Un ambiciós pacte fiscal és irrenunciable, prenent nota del que ha canviat, i mai veient molt lluny Catalunya d'Espanya", assegurava el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, l'any 2012.  Per la seva banda, Pimec assenyalava la "necessitat d'establir un sistema de finançament més eficient i just per a Catalunya" per tal d'"eliminar gradualment el dèficit fiscal històric que pateix Catalunya". També la Cecot donava suport el pacte fiscal com "el camí del nou acord econòmic".

Des dels sindicats, Comissions Obreres defensava el pacte fiscal com una eina per fer "una contribució a la solidaritat interterritorial", però "sense que això vagi en contra del progrés nacional i social de Catalunya". La UGT situava el concert econòmic com la manera de millorar l'encaix de Catalunya dintre d'Espanya. "Si no ens en sortim amb aquest tema, l'encaix serà complicat", avisava el sindicat.

Quan el Govern va plantejar el dret a decidir, Pimec es va distanciar de l'Executiu de Mas. "Respectem el dret a decidir perquè respon a un sentiment de part de l'empresariat de la nostra patronal però més enllà d'això no farem cap pronunciament", va assegurar el president de la patronal, Josep González. Mentrestant, Foment del Treball va subscriure el manifest sobre el Dret a Decidir -que va redactar l'expresident del Parlament Joan Rigol- però va rebutjar formar part del Pacte Nacional pel Dret a Decidir per considerar-lo "una plataforma d'acció política".

En canvi, la Cecot va donar ple suport al dret decidir. El seu president, Antoni Abad, va afirmar el 2012 que "és una ocasió única per fer creu i ratlla i començar un procés ambiciós i engrescador, que miri endavant sense la càrrega del passat". "Un Estat de base zero que, per l'experiència acumulada, trenqui motlles", va dir l'empresari.

Els sindicats també es van mantenir ferms al voltant del dret a decidir. L'UGT de Catalunya assegurava que és "un dret de primera magnitud". "Ni renunciable ni negociable, ja que recull el valor fonamental que el sindicalisme sempre ha defensat: la democràcia", deia en una carta oberta dies abans de les eleccions del 27-S del 2015. Comissions Obreres, per la seva banda, manifestava que "és un dret democràtic i cal garantir el seu exercici", però advertia que "d'una manera legal".

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#9 botifler1914, sINITACA, 26/04/2017 - 11:09

El problema no es que lo pierda, sino que algún día lo hubiera tenido.

#8 Marguerite, Valls, 26/04/2017 - 10:55

sindicatos casta anacrónicos según los veo y observó así como las organizaciones patronales, deberían cambiar muchas cosas de sus actuaciones. Bueno, incluso sin independencia. Tiempo al tiempo, para ver que no sólo por el paso del tiempo sufren desgaste pero si se vive mejor sin autocrítica, eso que se llevan unos y otros. Serán reemplazados.

#7 Marguerite, Valls, 26/04/2017 - 10:53

visible la ropa interior, que aunque no se llegué a bajar (o sí) ya se ven por donde va su carácter (tarannà) de negociarlo todo, plegar velas a las primeras de cambio, nunca convocar huelgas en períodos electorales, a las primeras de cambio conseguir una mínima concesión, darlo por bueno. En el nuevo país que dicen que quieren construir, los

#6 Marguerite, Valls, 26/04/2017 - 10:51

financiación vía subvención, estén inmersos que aún recortando estructuras acorde a la bajada de los ingresos de las cuotas sindicales, por bajar su importe en función del tipo de afiliado/a (joven, jubilado, parado, en activo) también se reduzca por las bajas. Dichas bajas pueden ser debidas, digo yo, a la bajada de ropa exterior, que haga

#5 Marguerite, Valls, 26/04/2017 - 10:49

organizaciones patronales como sindicales, acepten o no, en función del grado de financiación autónoma (vamos que dependan en mayor o menor medida de subvenciones públicas para financiarse por lo que no hay que morder la mano que suelta el dinero). También, pero sólo relativo a sindicatos, que opten por la postura que sea, además del grado de