Publicitat
Economia · 21 de Gener de 2011. 20:17h.

El Sabadell, al rescat de CatalunyaCaixa?

Les noves exigències de capital forcen una nova ronda de fusions

El Sabadell, al rescat de CatalunyaCaixa?

Imatge d'una sucursal de CatalunyaCaixa

El fet que tant el Govern estatal com el Banc d'Espanya estiguin pressionant per reforçar la capitalització de les entitats financeres, especialment de les caixes, està provocant contactes com els que, segons fonts del sector financer, s'han produït entre CatalunyaCaixa i el Banc Sabadell.

Els problemes de liquiditat al mercat financer, les mesures sobre reserves mínimes que previsiblement imposaran les autoritats reguladores europees i espanyoles, i la persistència de la crisi immobiliària, amb l'elevat endeutament de bancs i sobretot caixes en aquest sector, pressionen a favor d' un augment de la capitalització de les entitats.

La caixa que presideix Fernando Casado ja va rebre 1.250 milions del fons de reestructuració ordenada bancària (Frob) per finançar la fusió entre Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa. I ara està estudiant la possibilitat de demanar mil milions més.

Encara que ambdues entitats no confirmen l'existència d'aquests contactes, una eventual operació de fusió tindria, en principi, el vistiplau de les autoritats polítiques i econòmiques, tant espanyoles com catalanes. A més, aniria en la línia, impulsada pel Banc d'Espanya, que les caixes avancin progressivament cap a una estructura i forma de funcionament similars a les dels bancs.

Quan es va iniciar la primera fase del procés de concentració d'entitats, en ambients financers es va parlar -no era la primera vegada- d'eventuals contactes entre el Sabadell i la Caixa, encara que les converses, no reconegudes oficialment, no van produir resultats.

Ara, una fusió entre CatalunyaCaixa i el Sabadell podria solucionar els problemes de la caixa i proporcionar una mida major al banc, que tradicionalment ha estat una entitat compradora, com ha demostrat darrerament amb l'absorció del Guipuzcoano.

Fonts financeres han dit a e-notícies que, en qualsevol cas, "és una operació molt difícil, perquè en aquests moments les dues entitats estan en situacions molt diferents", al·ludint a les dificultats de CatalunyaCaixa.

Segons les mateixes fonts, "el principal problema és que CatalunyaCaixa, que ja ha rebut diners del Frob i sembla que demanarà més, hauria d'arribar totalment sanejada per iniciar una operació d'aquest tipus, el que dificulta les coses encara més".

Per tant, seria difícil que el Sabadell acceptés quedar-se amb CatalunyaCaixa sense un procés previ de sanejament de la caixa. Els accionistes del banc no acceptarien una operació que impliqués que l'entitat hagués de carregar amb el problema financer de CatalunyaCaixa. És a dir, que algú hauria de pagar els costos del sanejament de la caixa perquè el banc estigués disposat a discutir l'assumpte.

Des de la Generalitat, l'operació es veuria amb bons ulls, perquè la idea seria crear dos grans blocs financers catalans. Un, format per CatalunyaCaixa i el Sabadell, i un altre configurat per la Caixa. De la seva banda, Unnim, producte de la fusió entre les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu, intentaria integrar-se en un dels dos blocs. Aquest escenari final també tindria el suport del Banc d'Espanya.

Un portaveu oficial de Banc Sabadell ha afirmat aquest divendres a e-notícies que "no hi ha res en marxa. No hi ha cap tipus de contacte, i a més, el pla estratègic 2013 del Sabadell, que ja està elaborat, no preveu cap operació d'aquest tipus".

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#11 CAIXACATALUNYACAIXER, terrassa, 25/01/2011 - 21:45

es va apujar un 41% el sou, s'ha gastat una pasta en patrocinar les motos que son el seu caprici, ens treu els regals de reis dels nens dient que hem d'estalviar, canvia els objectius d'equip per objectius personals (divide y venceras), si ens enfonsem, ell ho te tot blindat. a buen entendedor....

#10 Lluis, Sabadell, 24/01/2011 - 19:40

Alibaba y los cuarenta ladrones

#9 Carles, Barcelona, 23/01/2011 - 11:07

Si esteu farts de mangones bancaris-polítics:

http://www.triodos.es/es/particulares/

#8 J.G., Manresa, 22/01/2011 - 20:36

El primer que va fer aquest Todó va ser apujar.se el sou una anumalada ni en Serra va gossar a fer.ho i ara que vol aquest impresentable aprofitat? baixar.nos els sous? quin morro aquest paio!

#7 pepe, barcelona, 22/01/2011 - 15:56

El TODO con sueldo fuera de convenio y con subidas del 30% cada año desde qe tomo posesión, pide ahora rebajar sueldo a los empleados, qe se ponga sueldo de Nivel 1, de convenio como tenian los anteriores DG. La culpa no es de el sino de quién lo nombro y lo mantiene. Al final venta CX. y el con ?.