Publicitat
Economia · 13 d'Octubre de 2011. 18:21h.

El PSC es queda sense representació a CatalunyaCaixa

Els socialistes no aconsegueixen 'colar' cap representant entre els membres del Frob

El PSC es queda sense representació a CatalunyaCaixa

El consell de CatalunyaBanc, constituït fa dies

Els canvis orgànics, d'estructura i de composició del capital han deixat el PSC sense representació als òrgans de CatalunyaBanc, el banc que gestionarà el negoci financer de CatalunyaCaixa, després de l'entrada del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (Frob) del Banc d'Espanya, que ha assumit gairebé el 90% del capital de l'entitat.

La sortida de la presidència de Narcís Serra, que va controlar la caixa entre el 2005 (Caixa Catalunya) i el 2010, fins la fusió de Caixa Catalunya amb Caixa Tarragona i Caixa Manresa, va marcar el final de la tradicional influència dels socialistes catalans a l'entitat .

Aquesta influència a la caixa es va articular a través de la Diputació de Barcelona, corporació que, fins les últimes eleccions municipals del 2010, ha estat controlada sempre pel PSC. La Diputació va ser l'entitat fundadora de Caixa Catalunya.

Quan va començar el procés de reestructuració del sector financer, a conseqüència de la crisi, el PSC, mitjançant el Govern del tripartit presidit per José Montilla, i amb Antoni Castells al capdavant de la conselleria d'Economia, es va oposar que Caixa Catalunya participés a una fusió amb entitats no catalanes.

L'objectiu de Montilla i Castells era mantenir la caixa sota el control del PSC, i les seves tesis es van imposar a la posició del governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, que considerava que Caixa Catalunya només seria viable si entrava a una fusió amb entitats de fora de Catalunya.

Finalment, Montilla i Castells van guanyar el pols, encara que CatalunyaCaixa, que va rebre 1.250 milions d'euros del Frob per a la fusió, ha hagut de traspassar el seu negoci a un banc, CatalunyaBanc, que ha acabat controlat gairebé en un 90% per aquest fons, dependent del Banc d'Espanya.

El Frob ha hagut de salvar l'entitat amb una nova injecció financera, en aquest cas de 1.718 milions. A més, CatalunyaCaixa ha arrossegat a la seva caiguda les caixes de Tarragona i Manresa. L'entrada del Frob a l'accionariat del banc, la sortida de Serra i la constitució d'un nou consell han deixat el PSC sense influència a l'entitat.

Al marge dels consellers del Banc d'Espanya (Juan María Hernández Andrés, Orlando García Sánchez y José Antonio García Rico), sense relació amb els socialistes, ni els quatre consellers que representen CatalunyaCaixa, ni els cinc independents estan relacionats amb el PSC. Es tracta, en la major part dels casos de gestors independents, d'un perfil professional i políticament transversals.

Els independents són Joaquim Boixareu (grup industrial Irestal), Luis Conde (Grup Godó, Fira de Barcelona i Seelinger & Conde), el catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Pompeu i Fabra José García-Montalvo (també consultor del Banc Mundial i el Banc Interamericà de Desenvolupament), Helena Guardans (Sellbytell Group), i l'economista Edward Hugh.

Els quatre consellers en representació de CatalunyaCaixa són empresaris o financers: Albert Abelló, president de la Cambra de Comerç de Tarragona; Josep Maria Farrés, que representa els impositors; Josep Molins, soci de la consultoria estratègica de Roca Junyent, i Manel Rosell, que va ocupar la presidència de la Cambra de Comerç de Manresa i posteriorment de Caixa Manresa.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#5 Kropotkin, Vic, 20/10/2011 - 19:13

Que tiempos aquellos de los creditos sin interés... Volveran las oscuras golondrinas...

#4 pepe, andorra, 20/10/2011 - 13:37

mas tonto es el q aun tiene su dinero en esta caja. Aunque la culpa es del supervisor, en este caso de MAFO y el BdE. Mención aparte para el conseller de economía durante la época montilla, q también debería haber supervisado la caja en cuestión y no lo hizo. Normal, todos estaban en el ajo.

#2 anna, Barcelona, 19/10/2011 - 23:02

Que jo sapiga el senyor Adolfo Todó, està molt proper al PSC, ara potser convé dir que és de CiU, vergonyós que encara el mantinguin desprès d'haver enfonsat Catalunya Caixa

#1 llpv, cat, 19/10/2011 - 20:35

I ara qui pagarà les campanyes i altres variables?