Publicitat
Economia · 19 d'Agost de 2020. 19:24h.

“El procés accelerarà la decadència”

Ferran Brunet, economista: “Hi ha un 23% d'espanyols que fan boicot a productes catalans”

“El procés accelerarà la decadència”

Ferran Brunet

El professor d'Economia europea a la UAB Ferran Brunet assegura que “hi ha un 23% d'espanyols que fan boicot a productes catalans pel cansament del tema català” i “llavors les empreses catalanes intenten canviar la marca i intenten canviar la factura per mantenir les vendes”. “El problema per a les empreses catalanes no és només mantenir les vendes, sinó que em diuen que ja és impossible incrementar-les a la resta d'Espanya”, explica en una entrevista a e-notícies.

Brunet afirma que “estem en decadència econòmica des del punt de vista dels indicadors del PIB, l'ocupació, les inversions estrangeres i la competitivitat”. “Catalunya ha perdut en nou anys 58 posicions en el rànquing de competitivitat de les regions europees” -en passar de la posició 103 sobre 272 l'any 2010 a la 161 al 2019-, alhora que indica que “les inversions estrangeres han decaigut en tres anys un 83%”.

L'economista subratlla que “el lloc de preferència de les inversions estrangeres ha estat Barcelona, però ja no ho és. I això és nefast per a nosaltres però també per al conjunt d'Espanya”. “Tot el que els separatistes expulsen per causa del procés primer se'n va a Aragó, perquè és més petita i està al costat, però principalment se'n va a Madrid”.

Ferran Brunet manifesta que “el pitjor que ens podia passar era un procés que precisament debiliti les institucions. L'element clau ara per ara en la competitivitat de les regions globals és l'estabilitat institucional, és la qualitat de les institucions, i això és el que s'ha carregat el procés”.

El professor d'Economia europea a la UAB revela que CaixaBank i Banc Sabadell van traslladar la seva seu social fora de Catalunya per “evitar la fallida”. “Això ho sap tothom. Haguessin fet fallida per la sortida de dipòsits, i no només de Catalunya”, assegura. També relata que “l'any 2017 hi va haver una explosió d'empreses que van marxar, no tant per la inseguretat jurídica o perquè creguessin que la independència fos a ser efectiva, sinó per evitar la fallida”.

L'expert en economia europea insisteix que “el procés accelerarà la decadència econòmica”, però afegeix que “tenim un problema general de decadència de la burgesia catalana”. “Molts haurien pogut aturar aquest desastre i no ho han fet perquè creien que no passava res, creien que podrien controlar-los i en un moment donat aturar-los”, considera.

“Els catalans hem de fer un esforç de normalització de les relacions. Hem de passar pàgina. Cal oblidar fins i tot els delictes, el que s'ha fet més enllà de la legalitat, i cal entendre's i reconciliar-se”, conclou Brunet.

Publicitat
Publicitat

36 Comentaris

Publicitat
#24 JOSEP RUIZ GARCIA, SANTA COLOMA DE FARNERS, 26/08/2020 - 13:12

SI EMIGRESSIN DOS O TRES MILIONS D'ESPANYOLS QUE VIUEN I PARASSITEN A CATALUNYA, COMENÇARIEM A ANAR BE.

#23 Narcís de la Ceba, Sant Higini de Matafaluga, 20/08/2020 - 21:10

DE-DECA-DECADEEN-DECADEN-CIAAAAA!!

#23.1 Ciseta Vilaplana, Santa Eulàlia del Raspall, 20/08/2020 - 22:10

No, Narcís... Això de la decadència no té res a veure amb la INDEPENDÈNCIA... Millor que et concentris en lo dels barbarismes que tenim que fer molta feina!!

#22 Jordi Gasol Maria, Figueres, 20/08/2020 - 18:48

Quant siguem independents anirem molt Millo contarem lo que tenim no cóm ara que ens prometen çosas i només fan el 30%de lo que prometen sí u fant vizça ???????? Catalunya independent lliure

#21 BJMR, Bilbao , 20/08/2020 - 18:01

Coincido con el diagnóstico del Sr. Brunet, pero difiero en el tratamiento, ¿qué es eso de que hay que olvidar los delitos?, ¿para que vuelvan a repetirlos?
¡De eso nada, las leyes están para cumplirlas, y los primeros los políticos!

#20 Sarola, Castelldefels, 20/08/2020 - 17:27

Em sem molt poc. Jo no compro cap producte el.laborat a la catalunya Nazi-Kumbayá des de l'any 2.006.