Publicitat
Economia · 30 de Gener de 2014. 17:15h.

El primer clúster agroalimentari d'Europa

El CAREC recorda que la indústria agrolimentària concentra el 3,6% del PIB‏

El primer clúster agroalimentari d'Europa

Una imatge de la indústria agroalimenària

El Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC) afirma en l’informe ‘Afegint valor als sectors estratègics: el cas del sector agroalimentari’, lliurat al Govern, que Catalunya és el primer clúster agroalimentari d’Europa, recordant així que aquest sector industrial concentra el 3,6% del PIB.

Aquest nou document cal emmarcar-lo en el context de l’Informe prospectiu sobre visió i objectius de l’economia catalana presentat el desembre de 2012.

El CAREC destaca en el document la “competitivitat” del sector agroalimentari, que s’ha “mostrat resistent davant la crisi” mantenint la producció i “destruint poca ocupació”, concretament, apunta l’informe, durant la crisi els llocs de treball s’han reduït un 4% en la indústria agroalimentària. El consell assessor del Govern també elogia l’augment de les exportacions (un 22,7% de 2007 a 2012), assolint així una taxa de cobertura exportacions/importacions que ha arribat al 98,81% el juliol de 2013.

En el capítol de reptes immediats que hauria d’afrontar aquest sector, segons el CAREC, és com fer front a l’augment de l’exigència de la seguretat alimentària i benestar animal, que suposa un “increment dels costos de producció”. I també assenyala l’escassetat de recursos bàsics (energia, terra i aigua, entre d’altres) com un dels reptes globals que afecta la indústria agroalimentària. Uns reptes que s’han d’afrontar amb una redefinició dels objectius i de les estratègies.”

El document recorda com el 80% de la producció agrària catalana “no està subvencionada”. Segons dades del Departament d’Economia i Coneixement, des de la seva incorporació a la UE, Catalunya, com a regió europea, és contribuïdora neta al pressupost de la Unió. Entre el 2007 i el 2011, va acumular un dèficit de 1.355 milions d’euros representatius d’un 0,69% del PIB. Dels fons europeus que arriben a Catalunya en diferents programes, 315 milions provenen de la Política Agrària Comunitària (PAC).

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Papaluna, Barcelona, 30/01/2014 - 19:18

Ostres! Els Daft Punk surten a la foto...

#1 LLUC, 9N2014, 30/01/2014 - 18:25

Uuuuuiiii ! Es que con la independencia se van, se van ... jua jua jua.