Publicitat
Economia · 13 de Maig de 2010. 20:59h.

El pitjor encara ha d'arribar

Zapatero haurà d'abaratir l'acomiadament i apujar els impostos

El pitjor encara ha d'arribar

Zapatero, en una festa minera de Rodiezmo. A la seva dreta, el líder del sindicat miner d'Astúries de la UGT, José Ángel Fernández Villa. Darrere, Alfonso Guerra

Els ministres del Govern de Zapatero i el mateix president han repetit últimament sobre la crisi econòmica que "el pitjor ja ha passat". En realitat, el pitjor encara ha d'arribar, perquè l'Executiu del PSOE haurà d'adoptar noves mesures per reduir el dèficit públic, com l'abaratiment de l'acomiadament i una nova apujada d'impostos.

La confusió registrada aquest dijous després que dimecres Zapatero utilitzés al Congrés expressions ambigües sobre una eventual apujada d'impostos (l'IVA ja està previst que apugi al juliol), és un indicador que es prepara un enduriment de la política fiscal.

Mentre Chaves i Blanco donaven per fet aquest futur enduriment, Elena Salgado ho negava. Posteriorment, l'executiva federal del PSOE va distribuir entre els seus càrrecs una nota on demanava discreció sobre aquesta qüestió.

"Us demanem", diu la nota, "que no entreu en detalls sobre les mesures relacionades amb la baixada del sou dels funcionaris i sobre l'establiment d'un nou impost a les rendes altes". I afegeix: "Pel que fa als detalls d'aquestes mesures, cal remetre's al Consell de Ministres del proper 21 de maig".

Així mateix, càrrecs governamentals i del PSOE porten força temps plantejant posicions contradictòries i ambigües sobre la necessitat d'abaratir l'acomiadament, en el marc de la reforma del mercat laboral. Aquesta situació ha despertat en els sindicats una profunda desconfiança, i els dirigents de CCOO i UGT estan convençuts que el Govern socialista està decidit a adoptar aquesta mesura.

De fet, és qüestió de temps. Fonts socialistes que coneixen el desenvolupament de les negociacions del passat cap de setmana a Brussel·les en el marc de l'Ecofin han indicat que, efectivament, les autoritats de la Unió Europea (UE), el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional ( FMI) van plantejar a la delegació espanyola la necessitat de prendre decisions en aquesta línia, per garantir una aplicació satisfactòria del bloc d'ajudes.

Cal tenir en compte que el Govern portuguès, que es troba al mateix paquet que l'espanyol i el grec, ja ha anunciat aquest dijous una propera apujada d'impostos per incrementar la retallada del dèficit públic.

En aquest sentit, les exigències de la UE, el BCE i el FMI als governs portuguès i espanyol no es limitarien a les mesures que ja va anunciar Zapatero aquest dimecres al Congrés, i s'estendrien a un enduriment de la política fiscal i a una reforma del mercat laboral que inclogui un acomiadament més barat i flexible.
    
Per tant, el president espanyol s'hauria limitat aquest dimecres a anunciar un primer bloc de mesures. Per més endavant, queda un enduriment del mercat laboral i una apujada d'impostos. En aquest sentit, el pitjor està per arribar.

Publicitat
Publicitat

19 Comentaris

Publicitat
#19 Fran, Llinars, 14/05/2010 - 11:47

Mentre x uns quants el tema d la crisi i lo social no sigui prioritari q consultes,discurs diari indepe,tv3 a Valencia,la Diagonal, etc....aixo no cambiara.O tots,siguem d la ideologia q siguem,fotem fora a aquesta colla d dropus o ens anirem a pidolar.

#18 joan, manresa, 14/05/2010 - 11:20

Desde Morolandina (abans Manresa).El Casal obre la seba tertulia.--Que no juguin amb foc,que la cosa está ya prou calenta..Sí a sobre ens apujen els impostos que hem de fer,robar..?Quí la de pagar aquest pollastre.? Els esclaus.?O els immigr.Aquets No

#17 po molta po, torello, 14/05/2010 - 11:05

y alguien se cree los datos oficiales sobre el desempleo y el IPC?

#16 sulfuro sulfuro, Barcelona, 14/05/2010 - 11:04

Si seguimos sin ser capaces de quitarnos de encima a los peores que llevan los timones de las naves nacional y catalana, seguiremos creyendo que la crisis solo puede ir a peor.
Falta por estallar lo peor de los bancos y que se descubran nuestras trampas

#15 Isidre, Mollerussa, 14/05/2010 - 10:03

Espero que fotin al carrer a tots els funcionaris prescindibles anomenats a dit com la Matilde, funcionaria del corrupte ajuntament de Mollerussa, governat per una corrupta alcaldesa del corrupte P$C-P$OE.