Publicitat
Economia · 24 d'Abril de 2020. 19:44h.

El Parlament aprova uns Pressupostos desfasats

Pere Aragonès reconeix que s'hauran de "reorientar"

El Parlament aprova uns Pressupostos desfasats

Un funcionari del Parlament desinfectant els microbis

El Parlament ha aprovat aquest divendres els Pressupostos de la Generalitat per al 2020 amb els vots a favor de JxCat i ERC i l'abstenció de Catalunya en Comú, mentre que Ciutadans, el PSC i la CUP hi han votat en contra. Els comptes es van elaborar i presentar mesos abans de la crisi econòmica que se'n derivarà de l'epidèmia del Covid-19, per la qual cosa alguns partits de l'oposició els qualifiquen de "paper mullat".

El propi vicepresident i conseller d'Economia del Govern, Pere Aragonès, ja ha reconegut que s'hauran de "reorientar", perquè "moltes" partides pressupostàries "les haurem de fer servir de manera diferent". Aragonès, tanmateix, ha defensat els Pressupostos com un "molt bon punt de partida" per "construir un país més just i pròsper". "Sempre és millor un Pressupost del 2020 que no pas no aprovar-lo", ha afegit.

Ciutadans, de la seva banda, ha assegurat que els comptes són "paper mullat" i "no són útils per a l'actual escenari". El diputat José María Cano ha demanat "eliminar xiringuitos com el Diplocat, l'Oficina de Drets Socials i Polítics, les oficines dels expresidents o de ciberseguretat" per destinar aquests diners a polítiques socials.

La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha titllat els comptes d'"enganyifa" perquè els 3.000 milions d'euros destinats a Salut "ja els han gastat". "No hi ha 3.000 milions d'euros nous per gastar, per desgràcia, i, a més, no calen uns nous Pressupostos per aixecar el sostre de despesa perquè l'hem anat modificant al llarg dels anys", ha dit.

També el PPC ha assegurat que els comptes aprovats aquest divendres "formen part del passat". "Tindrem més despesa, menys ingressos i saltaran per l'aire les previsions d'estabilitat", ha indicat el diputat del PPC, Santi Rodríguez, alhora que ha reclamat al Govern "més polítiques socials i menys procés". Rodríguez també ha demanat gastar "bé", ja que "el que gastin de més ara, s'haurà de pagar demà".

La CUP ha votat en contra perquè són "caducs" i representen "una condemna a les classes populars". La diputada anticapitalista, Maria Sirvent, també ha argumentat el vot en contra perquè el Govern ha rebutjat totes les esmenes.

Mentrestant, Catalunya en Comú ha defensat la seva abstenció perquè els comptes són "la primera eina per tenir un pla de xoc" amb el que afrontar la crisi econòmica i social derivada de l'epidèmia. "Aprovem els Pressupostos perquè tenim paraula. Quan ens comprometem, complim", ha asseverat la dirigent del Comuns, Jéssica Albiach.

Finalment, la diputada de Junts per Catalunya, Teresa Pallarès, ha aprofitat la seva intervenció per exigir al Govern espanyol els "deutes històrics" que té l'Estat amb Catalunya com "el model de finançament i la disposició addicional tercera de l'Estatut". "Quin compromís tenen previst assolir amb Catalunya? Amb la qual encara tenen tants comptes pendents", ha reblat Pallarès.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#9 Juan Jose García, Cunit, 24/05/2020 - 17:45

Salen como una docena de imputaciones,de estos presupuestos.Se presentan en Juzgados Mercantil y
Penal,de ahí al TSJC y de ahí al Supremo, y en dos años vista oral.

#8 Lepero, Barcelona/Tabarnia, 25/04/2020 - 15:35

Aragonès debe pensar que qui dia passa any empeny, y el que venga detrás ya se arreglará.

#7 Marta, Barcekistan, 25/04/2020 - 11:16

I jo em pregunto si aquest des-govern fa alguna cosa que serveixi...

#6 VRaptor, Alicante, 25/04/2020 - 01:14

Además hay quien desea que no se reactive el sector automovilístico, un 10% del PIB catalán, la industria va a transformarse en manufactura y a la Sñr o Srta Pallares, le recordaría que el compromiso lo tiene la administración catalana con el Estado español por un importe de 60.000M€. A ver cuando pagáis a los que debéis, menos chulerías, n

#5 VRaptor, Alicante, 25/04/2020 - 01:07

Esto...¿de dónde van a sacar el dinero? emitir deuda pública catalana, sería de risa, ya que es bono basura, el paro en aumento, la pequeña empresa en el aire, a la hostelería ni se la espera, creo que ni al turismo de origen nacional y del europeo un duro de lo mismo. La solución, el FLA, pedir por adelantado, porque subir impuestos han dicho n