Publicitat
Economia · 21 de Desembre de 2009. 18:22h.

El Govern se la juga amb l'atur

Montilla signa un pacte anticrisi de 6.000 milions a un any de les eleccions

El Govern se la juga amb l'atur

El diari 'El País' es feia ressò recentment de les últimes dades sobre l'augment de l'atur a Catalunya

El president de la Generalitat, José Montilla, ha signat aquest dilluns un acord amb els principals agents socials, que inclou 30 mesures contra la crisi. L'acord ha estat subscrit pels presidents de les organitzacions empresarials Foment de Treball i Pimec, Joan Rosell i Josep González, i els secretaris generals d’UGT i CCOO, Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego.
 
El document, en el qual han estat treballant el Govern i els agents, recull les “mesures urgents” que durà a terme el Govern durant l’any 2010 “per fer front a la situació de crisi” i aconseguir “canvis eficaços” en l’objectiu comú d’ “establir les noves bases per a un model econòmic que es pugui mantenir com a mínim tres o quatre dècades”.
 
El document recull la necessitat d’intensificar les polítiques actives d’ocupació; potenciar les capacitats dels treballadors; reactivar l’economia, millorar el finançament i la liquiditat del teixit empresarial; estimular l’activitat industrial, la innovació i la internacionalització de les empreses; protegir les famílies en situació de risc; potenciar la xarxa social i desenvolupar el pacte pel dret a l’habitatge. El paquet de mesures està valorat en prop de 6.000 milions d’euros.

Però és gairebé la darrera oportunitat del Govern per a remuntar la situació a un any de les properes eleccions. De fet, totes les mesures aprovades fins ara han estat infructuoses: l'atur el novembre va pujar en més d'11.000 persones i situa el nombre d’aturats a Catalunya en més de 555.400.

A més, el Govern ja va adoptar l'abril del 2008 un pla amb una seixantena de mesures i ha dedicat des de llavors una desena de consells executius a la lluita contra la crisi:el passat 17 de març ja va anunciar que triplicava "els recursos destinats a la formació d’aturats aquest 2009"; la setmana anterior -el dia 10-, que donava suport al sector de l’automoció amb mesures per valor de 465,8 milions d’euros, i el dia 3 va aprovar un conjunt de mesures per donar suport als emprenedors, als autònoms i a la formació dels aturats.

El 3 de febrer va fer balanç de les mesures aprovades i  el 23 de desembre del 2008 va aprovar també un conjunt de mesures extraordinàries en l’àmbit de l’habitatge per fer front a la crisi, el 16 del mateix va posar en marxa un conjunt de mesures dotades amb més de 532 milions d’euros per donar suport a empreses i treballadors i l'11 de novembre va destinar més recursos perquè els aturats puguin accedir a una feina que els faciliti la reinserció social i laboral, entre d'altres.

 La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha afirmat per exemple que “el pla anticrisi no és més que una foto per donar oxígen al president Montilla fins a les properes eleccions autonòmiques” i ha reclamat al president Montilla que expliqui “d’on surten els 6.000 milions d’euros de l’acord al que ha arribat amb els agents socials, perquè als pressupostos aprovats la darrera setmana per al 2010 no hi consten".

De la seva banda, CCOO de Catalunya ha valorat "molt positivament" que les mesures que composen el pacte anticrisi vagin acompanyades de la corresponent dotació pressupostària, i ha destacat especialment la inversió de cent milions d'euros en els plans d'ocupació local a sectors generadors d'ocupació, l'ajuda temporal de 425 euros per als autònoms que es quedin sense feina, la creació d'una comissió del sistema de formació i qualificació professional, la millora dels criteris de contractació pública i la inversió de 300 milions d'euros anuals per desplegar el pla per al dret a l'habitatge 2009-2012.

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#14 josepxicot, barcelona, 22/12/2009 - 18:56

Dons no ho sembla,avui hi llegit que l´any
vinent,la nostra estimada Generalitat do
narà un milliò d´euros per la Memòria Histò
rica a casa nostra.L´atur no resta vots,l´in
versiò en la Memoria Històrica segons ells,
els hi dona.

#13 Cataluña y los mundos de Pin y Pon, bcn, 22/12/2009 - 11:03

Tranquilos,que eso no importa,que mas da que no haya trabajo y esto se hunda,lo importante es el estatut,que solo se hable catalan y que los españoles son muy malos....que pena que la gente sea tan mendruga.

#12 Kropotkin, Vic, 22/12/2009 - 10:26

Y eso que Montilla es un gran gestor. Jua, jua, jua,... ¡Que pandilla de inútiles que nos gobierna!

#11 Torrescárcela, Barcelona, 21/12/2009 - 23:15

A los políticos nos les efecta eso. Ellos tienen el puesto de trabajo aseguado. Como son una casta, tambien tienen asegurado el de sus familiares (léase Pujol, Rovira, Maragall..) Lo suyo es hacer referendums y organizar pelotazos como el del Miniestad

#10 fllambri, bcn, 21/12/2009 - 20:56

VISCA MONTILLA