El Govern va apagar un foc per encendre'n un altre amb el decret d'obligat compliment perquè els arrendataris i propietaris de locals comercials puguin negociar el lloguer, arran de la crisi de la pandèmia per covid. Si les parts no arriben a un acord, es podrà reduir fins al 50% el preu del lloguer mentre duri la situació adversa. La mesura, aplaudida per l'arrendatari, ha generat el rebuig dels propietaris, entre els quals hi ha promotores, multinacionals i grans empreses, però també pimes i famílies amb patrimonis de lloguer del qual esperen un rendiment.
Foment del Treball ha carregat en un comunicat contra la decisió de la Generalitat i ha dit que considera que el decret llei "provoca inseguretat jurídica i és de dubtosa constitucionalitat". "La suspensió de l'activitat en bars, restaurants, gimnasos, centres de bellesa i la consegüent pèrdua d'ingressos no pot ser assumida ni pels propietaris dels locals, ni tampoc pels empresaris, sinó que s'ha de repercutir a l'administració que ha ordenat el tancament dels negocis o ha limitat parcialment l'activitat".
Foment troba correcte promoure una negociació, però creu que "no és assumible dictar una norma que l'altera i condemna prèviament els propietaris a perdre una part o la totalitat de la renda". "La consegüent pèrdua d'ingressos no pot ser assumida ni pels propietaris dels locals, ni tampoc pels empresaris, sinó que s'ha de repercutir a l'administració que ha ordenat el tancament dels negocis o ha limitat parcialment la seva activitat", sentencia.
Pimec s'ha pronunciat en la mateixa línia i ha reclamat al Govern que "tingui en compte els petits tenidors i estalviadors, propietaris dels locals que ara veuen rebaixada la seva renda". "Sovint es tracta d'immobles que han estat adquirits amb préstecs hipotecaris que caldria seguir pagant", remarca.
El president de la patronal, Josep González, ha destacat que "els propietaris tampoc no haurien d'assumir sols les conseqüències d'aquesta decisió i, per tant, caldria repartir el joc i que l'Administració també es fes càrrec d'una part dels costos d'aquesta rebaixa".
Units per Avançar també ha defensat la postura de les dues patronals. En aquest sentit, considera que el decret llei "és clarament intervencionista i genera inseguretat jurídica" i ha instat el Govern a assumir "els costos de les seves decisions i no els traspassi a propietaris i llogaters". "És el Govern el que ha ordenat el tancament dels bars i dels restaurants i, per tant, és l'executiu català l'organisme que ha d'afrontar els costos de la seva decisió", sentencia.
La formació també subratlla que, des d'un punt de vista jurídic, el decret "pot ser absolutament nul, per una banda, per la protecció constitucional de la propietat privada i, per l'altra, perquè no hi ha cap norma que prevegi que el Govern pugui trencar allò que les parts privades hagin establert en un contracte, en aquest cas perfectament regulat per la llei específica d'Arrendaments Urbans amb els principis regulats al Codi Civil".