Publicitat
Economia · 7 de Maig de 2012. 15:16h.

El Govern de Rajoy vol 'salvar' la caixa del PP

Rato serà substituït al capdavant de Bankia abans d'una injecció de diners públics a l'entitat

El Govern de Rajoy vol 'salvar' la caixa del PP

Imatge de Rato el dia que Bankia va sortir a borsa

L'Executiu de Mariano Rajoy ha decidit rescatar Bankia, el resultat de la fusió de Caja Madrid, controlada pel PP, en concret per Esperanza Aguirre, amb Bancaja, La Caja de Canarias, Caja Ávila, Caja Segovia, Caixa Laietana i Caja Rioja. El rescat implica la substitució de Rodrigo Rato a la presidència de l'entitat per José Ignacio Goirigolzarri, exconseller delegat del BBVA.

Bankia, la quarta entitat financera per volum d'actius, per darrere de CaixaBank, BBVA i Santander, es troba en una difícil situació perquè acumula un gran volum d'actius immobiliaris. Els organismes internacionals, i en concret el Fons Monetari Internacional i la Comissió Europea, havien advertit que el problema fonamental del sistema financer espanyol és Bankia.

Des de fa temps, el ministeri d'Economia, dirigit per Luis de Guindos, havia estudiat diverses opcions, i finalment s'ha escollit una alternativa més suau que la intervenció, que consisteix a injectar capital públic per mitjà d'un préstec mitjançant bons contingents convertibles, anomenats cocos.

Aquests bons han de ser retornats a un interès del 8% i permeten la seva conversió en accions en determinades circumstàncies, el que implicaria una nacionalització de l'entitat. Aquesta conversió en accions es produiria si no es pot retornar el seu import o si la solvència de l'entitat cau per sota d'un nivell mínim.

La injecció de capital, d'entre 7.000 i 10.000 milions d'euros, procedent del Banc d'Espanya, mitjançant el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (Frob), es produirà en el marc d'un pla general de sanejament de l'entitat, especialment dels seus actius immobiliaris. També s'inclou una remodelació de la direcció de Bankia, amb canvis dels principals gestors.

En aquesta línia, el president de Bankia, Rodrigo Rato, ha anunciat que dimiteix com a president del banc, mitjançant un comunicat al qual proposa com a substitut José Ignacio Goirigolzarri, exconseller delegat del BBVA. Rato diu al comunicat de renunciar el càrrec és, ara per ara, "el més convenient per a aquesta entitat".

De la seva banda, el president del Govern espanyol Mariano Rajoy, s'ha mostrat aquest mateix dilluns partidari d'injectar diners públics a algunes entitats financeres per sanejar-les, "només si cal i en última instància".

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#9 Jordi, Solsona, 08/05/2012 - 16:46

Per això si que hi ha diners? ...increible evidentment ho pagarem els catalans...

#8 vicme, bcn, 07/05/2012 - 23:06

El pajaru que mentre va ser ministre d'economia va obrir fronteres a la inmigració il·legal i va fomentar el totxo com a industria principal, que va ser director del FMI i no va veure la crisis, ara deixa bankia després de deixar-la en bancarrota. Llàstima que no torni a ser minitre d'economia

#7 takolo3, Donostia, 07/05/2012 - 21:26

Hombre... Catalunya Caixa tambien se va a madrid, a traves de una fusion de Bankia.....

Ya sabeis como es el PIG espanol... se lo come todo.

#6 Cogito, ergo sum, 07/05/2012 - 19:52

A Bankia s'hi va integrar una caixa catalana: Caixa Laietana. Si bé és més petita que Caja Madrid i Bancaja, si la seva situació financera fos de rescat amb diner públic, fet que desconec, aleshores també seria "salvada" pel PP, no?


#5 Gerard, Barna, 07/05/2012 - 19:21

Això també deu ser culpa del "despilfarro" de l'esquerra.