Publicitat
Economia · 15 de Febrer de 2011. 22:56h.

El gir nuclear de Zapatero

El PSOE vota una esmena de CiU a favor d'allargar la vida de les centrals més enllà dels 40

El gir nuclear de Zapatero

Zapatero, en una imatge d'arxiu al Congrés

CiU ha propiciat que la vida de les centrals nuclears pugui allargar-se. El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts una esmena de la formació nacionalista que permet que les centrals nuclears puguin continuar operant després dels 40 anys.

 Per 334 vots a favor, 10 en contra i cap abstenció, el Congrés dels Diputats ha aprovat l'esmena corresponent a l'article 79 de la llei d'economia sostenible. Es tracta d'una esmena dels grups parlamentaris de CiU i el PNB a la qual s'han sumat, finalment, el PSOE i el PP.

Amb la nova normativa, desapareix la part del text que deia que es "mantenia" el calendari de la vida de les centrals "tenint en compte el termini de 40 anys per al qual havien estat dissenyades".

Aquesta menció introduïda pel PSOE ha quedat substituïda per un nou text, en què s'assegura que l'Executiu espanyol "determinarà" el nivell de participació de les nuclears en el panorama energètic estatal d'acord amb "el calendari d'operació de les centrals existents", però també tenint en compte "les renovacions, un cop sol·licitades pels titulars de les centrals, en el marc de la legislació vigent que correspongui en cada cas".

Abans de decidir allargar la vida de les nuclears també s'hauran de tenir en compte altres factors, com "les decisions del Consell de Seguretat Nuclear sobre els requisits de seguretat nuclear i protecció radiològica". També s'estudiarà l'evolució de la demanda, el desenvolupament de noves tecnologies, la seguretat del subministrament elèctric, els costos de la generació d'electricitat i les emissions de gasos d'efecte hivernacle en el marc establert per la normativa europea vigent.

L'esmena no ha estat exempta de diferències i polèmiques, perquè s'ha acusat al president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, de canviar la política nuclear governamental, acusació que els socialistes han negat.

De la seva banda, el portaveu d'Esquerra al Congrés dels Diputats, Joan Ridao, ha considerat "regressiva" l'esmena. Ridao ha afirmat que aquesta possibilitat "ens preocupa" perquè la vida útil fixada en 40 anys semblava "raonable" i suposava "un autèntic estímul per potenciar energies renovables alternatives a l'energia nuclear".

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 sulfuro sulfuro, Barcelona, 16/02/2011 - 18:14

Lo de Zp más que un giro es una auténtica pirueta muestra de la falta de criterio de este lamentable presidente.
Los años perdidos por su postura cerril nos están costando muy caros y han provocado un desarrollo tecnológico lamentable.