Publicitat
Economia · 17 de Juliol de 2012. 22:22h.

El Consell de Treball 'compensa' el Cercle

L'entitat depenent de Generalitat sí que aposta pel pacte fiscal

El Consell de Treball 'compensa' el Cercle

Mas ha rebut l'informe de Josep Maria Rañé (foto: Jordi Bedmar)

El Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (Ctesc) ha donat suport aquest dimarts a que el nou pacte fiscal que ha de votar al Parlament el 25 de juliol sigui un model de finançament equiparable al concert econòmic basc. La decisió arriba l'endemà que el Cercle d'Economia es mostrés molt més tebi respecte al pacte fiscal.

El Ctesc, organisme assessor del Govern i dependent de la Generalitat, està format per les organitzacions sindicals catalanes CCOO i UGT; les empresarials Foment del Treball i Pimec; la Confederació de Cooperatives de Catalunya; la Federació de Societats Anònimes Laborals, el sector agrícola, i el sector pesquer (Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors), ha lliurat al president de la Generalitat un informe sobre el finançament de Catalunya.

El president d'aquest organisme i exconseller de Treball de la Generalitat amb el Govern tripartit, Josep Maria Rañé, s'ha reunit al Parlament amb el president Artur Mas, a qui ha lliurat l'informe, que conté l'anàlisi que realitza el Ctesc sobre el pacte fiscal.

Rañé ha explicat després que l'organisme reivindica que el nou finançament "hauria de tenir uns resultats equivalents al concert econòmic, i evidentment planteja la necessitat que la Generalitat faci una aportació a la solidaritat interterritorial". També ha argumentat que aquest concert hauria de tenir el doble objectiu d'"impulsar l'economia i mantenir la cohesió social", a través d'un finançament en el qual la Generalitat gestionés la totalitat dels recursos que els catalans paguen amb els seus impostos.

L'informe apunta que és imprescindible que es respecti l'Estatut: "Cal", s'afirma, "que es compleixin de manera efectiva els compromisos recollits a l'Estatut com el principi d'ordinalitat o les inversions de l'Estat a Catalunya previstes a la disposició addicional tercera".

També recorda el Ctesc, en la línia del que denuncien el Govern i gran part dels partits catalans, que la Generalitat acumula un saldo pendent d'inversions a Catalunya per l'Estat de 759 milions d'euros corresponents al 2008, de 211 del 2009 i de 719 del 2010.

Les dades que recull l'informe estableixen que, independentment de la metodologia de càlcul que s'utilitzi, Catalunya té un "dèficit excessiu" respecte al que aporta a les arques de l'Estat. Així, s'assegura que al període 2002-2009 Catalunya va realitzar una aportació neta mitjana anual a l'Estat de 1.504 euros més per habitant de la que realitza el conjunt de comunitats autònomes.

S'afegeix que "des del vessant dels ingressos, en aquest període, Catalunya aporta anualment 1.182 euros per habitant més que la mitjana de les comunitats autònomes als ingressos de l'administració central".

"Pel que fa a la despesa", assenyala l'informe, "en aquest mateix període, Catalunya rep anualment 322 euros menys per capita que el conjunt de comunitats. Entre les despeses de l'Estat, les transferències associades al model de finançament autonòmic són el principal component en què la despesa per capita de l'Estat es situa diferencialment per sota del conjunt de les autonomies".

Segons el Ctesc, "Catalunya ha estat així, una contribuent neta a l'equilibri territorial no només pel fet que, d'acord amb la seva major renda relativa, ha aportat més ingressos per capita que el conjunt de comunitats, sinó també perquè ha rebut una despesa per capita de l'administració central inferior a la mitjana".

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 joanet, BCN, 18/07/2012 - 20:28

Sempre els mateixos... aquest senyor Rañè continua agafat a la mamella? ... quant ens costa aquesta mamella? ?... i el Sr. Rañè? Quin fàstic!

#3 jajajjaajaaaa, Barcelona, 18/07/2012 - 13:40

"tacte fecal" que vol dir tocar merda

#2 Funcional, BCN, 18/07/2012 - 10:07

Anda, el "amigo" Rañe encontro por fin el enchufe que tanto buscaba cuando se arrastraba por la UGT. Le luce el semblante y hasta le ha salido papada. Se le ve bien alimentado, como para poner en riesgo su chollo, con lo que cuesta encontrar uno. Seria bueno conocerle tambien alguna obra.

#1 Don berrinche, Vilafant, 17/07/2012 - 23:18

Sense comentaris perque ya cansa. Estic hasta els Kiwis del pacte fiscal.