Publicitat
Economia · 29 de Maig de 2010. 20:03h.

El Cercle també demana el copagament

Salvador Alemany es mostra a favor d'un nou "model fiscal"

El Cercle també demana el copagament

Salvador Alemany, president del Cercle d'Economia i d'Abertis

El president del Cercle d'Economia, Salvador Alemany, ha demanat aquest dissabte "una revisió en profunditat del nostre model fiscal", que acompanyi l'ajustament de la despesa pública, incloent "l'aplicació selectiva i progressiva de polítiques de preus, taxes i copagaments dels usuaris", que haurien de complementar el finançament de l'actual model d'Estat de benestar.

Aquest nou model fiscal "ha de respondre als criteris de suficiència i equitat, i ha d'estar orientat a l'estímul de l'esforç i el reconeixement del mèrit", ha plantejat Alemany en el discurs de cloenda de les jornades del Cercle d'Economia.

Davant d'un públic d'empresaris, Alemany ha afirmat que "és indubtable que avui el nostre model fiscal no respon plenament a aquests criteris". També ha marcat quins haurien de ser els eixos d'aquesta reforma fiscal, com per exemple que "la imposició directa no pot estar tan esbiaixada en perjudici de les rendes salarials", disseny que ha definit com a "una major pressió fiscal sobre el teixit productiu".

"La competència fiscal entre comunitats autònomes", ha dit, "ha d'estar la servei del desenvolupament empresarial i col·lectiu, i no basar-se exclusivament a oferir avantatges impositives per a la simple captació de patrimonis".

Així mateix, en el marc d'una "progressiva harmonització fiscal a l'àmbit de la UE", ha sol·licitat una reforma laboral, amb una negociació més flexible i un nou sistema de contractació que acabi amb la dualitat actual del mercat de treball; una reforma de l' sistema educatiu, i un canvi que permeti mantenir l'actual sistema de pensions.

De la seva banda, el comissari de Competència de la UE, Joaquín Almunia, ha dit que "els mercats estan aplicant una pressió duríssima als governs, i els governs consideren que és molt injust que els mercats financers, que van ser els que van provocar aquesta crisi i que van exigir fons públics per al seu rescat, ara critiquin els problemes que el deute públic està generant als Estats. Però això és el que hi ha".

També ha reconegut que "caldrà discutir algun dia d'impostos. Ha estat secundari fins que ha arribat la crisi a Europa". Aquest debat fiscal és, segons el parer d'Almunia "una discussió imprescindible quan es veu l'evolució de la despesa pública i hi haurà necessitats per tancar els dèficits primaris.

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#10 David, Cornellà, 31/05/2010 - 13:56

Quan tinguem les mateixes pensions que a Alemanya i les mateixes prestacions sanitàries (ulleres, dentista, llistes, etc) aleshores acceptaré el copagament. Mentrestant, ma mare amb 320 euros al mes no pot pagar-lo. Punt.

#9 Fran, Llinars, 31/05/2010 - 12:26

Aixo sembla 1 concurs d disbarats.Tota la vida pagant seguretat social x ara tinguem q pagar d nou el mateix, aneu a cagar !! q ho paguin els qui portin 4 anys cotitzant nomes o els q es canvien d sexe. Cule tenia q ser el Salvador Alemany,com ZParo.

#8 Terraxa, Terrassa, 31/05/2010 - 08:43

Sí senyor, cap al copagament. Doncs tothom a donar-se de baixa de les mútues i cap a la SS. O per què no al revés?, donar-se de baixa de la SS i cap a les mútues.
Ah, no, això últim no és possible.
El veritable problema és que no es pot triar.

#7 Esther Villegas, Barcelona, 29/05/2010 - 20:57

Així díficilment sortirem d´aquesta crisis i de les que puguin venir. Per tot això, cal establir el copagament donat que en aquesta vida en general no hi ha res de franc, llevat que ens regalin les coses. Tot té un cost econòmic.

#6 Esther Villegas, Barcelona, 29/05/2010 - 20:56

i els coneixements. Marcar clarament les obligacions, l´esforç a l´alumnat. Pel que fa als professionals obligar-los a formar-se any rere any. Però sembla pel que diuen els que treballen amb això, que tot plegat és una de les grans mentides del sistema.