Publicitat
Economia · 25 de Maig de 2016. 13:28h.

El Cercle demana una reivindicació "reiterada i significativa" abans del referèndum

L'entitat proposa estendre la hisenda foral a "altres territoris"

El Cercle demana una reivindicació "reiterada i significativa" abans del referèndum

Anton Costas i Jordi Alberich, abans de la presentació

El Cercle d’Economia considera que només es pot plantejar la reivindicació d’un estat independent quan “de forma reiterada i significativa els ciutadans de Catalunya donessin el seu suport a forces que porten en el seu programa la independència”, segons el document “Una nova forma de governar” difós avui dos dies abans de l’inici de les jornades de Sitges.

L’entitat considera que en cas d’una revindicació “reiterada i significativa” obligaria a “buscar l’encaix legal que permetés algun mecanisme de consulta per comprovar l’abast d’aquesta aspiració”. “Però aquesta consulta -afegeix el document- no té perquè ser el punt de partida per avançar a un millor autogovern”.

El president, Anton Costas, ha considerat a pregunta d’e-notícies que no hi ha fractura social a Catalunya pel procés i que “la vinculo exclusivament a la desigualtat i a la pobresa”. El també catedràtic d’economia ha negat també que hi ha hagi ‘suflé’, però ha insistit que al Quebec la celebració del referèndum es va produir després “de 30 anys”.

El Cercle també admet que “el malestar amb el model de finançament té fonament objectiu, no es tracta d’un recurs reivindicatiu”. “És, a més -afegeix-, un  malestar compartit per altres comunitats autònomes amb insuficiència financera per atendre la cobertura dels seveis públics fonamentals: educació, sanitat, serveis socials”.

El document reconeix també que l’actual sistema té “falles” i proposa “estendre el model de la hisenda foral autònoma a altres territoris quer ho sol·licitin, dotant-lo d’un fort component solidari que avui no té el model foral”.

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#10 BEJOTA, bcn, 24/06/2016 - 12:27

EL DEBATE SOBERANISTA

La Cámara de Comercio de EEUU en España augura deslocalizaciones masivas con la independencia de Catalunya
La entidad expresa su preocupación por "una segura inestabilidad política y económica"El Periodico.

#9 BEJOTA, bcn, 23/06/2016 - 18:34

Según una encuesta de José Bou
Empresarios de Cataluña: ?La desconexión es inviable?
Hasta el 87% de ellos se plantearía trasladar su negocio fuera de Cataluña si el Govern continúa con suproceso de separación del resto de España

#8 BEJOTA, bcn, 21/06/2016 - 12:45

Cataluña, ante el desafío secesionista
La inversión extranjera huye de Cataluña mientras se dispara en MadridCoincidiendo con los tres primeros meses de Puigdemont, sólo llegó a esta comunidad el 15,5% del dinero foráneo invertido en todo el Estado
LVL

#7 BEJOTA, bcn, 14/06/2016 - 17:17

Joaquim Gay de Montellà - INËS ABUCELLS
Cataluña pierde un 20% de sus empresas por el independentismo
Gay de Montellà lamenta también que se paralicen inversiones por la incapacidad de formar Gobierno en España


#6 BEJOTA, bcn, 08/06/2016 - 14:34

Caixabank se blinda: planea abrir su primer centro de procesamiento de datos fuera de CataluñaEl banco presidido por Isidro Fainé ultima la apertura de su tercer CPD, en este caso en la provincia de Guadalajara. El motivo: diversificar riesgos, aunque la entidad" niega" cualquier vinculación polític