Publicitat
Economia · 11 de Juny de 2021. 18:18h.

El Cercle critica la centralització de Madrid

"No pot actuar com a aspiradora de recursos de la resta d’Espanya"

El Cercle critica la centralització de Madrid

El Cercle d’Economia, en una nota informativa, afirma que “la capitalitat de Madrid no pot actuar com a aspiradora de recursos de la resta d’Espanya. No assumir una posició conscient del seu paper com a capital pot portar que a la resta del país hi hagi una forta desafecció".

També remarca que "la inestabilitat derivada del procés independentista provoca l’estancament” de Catalunya i que aquesta “ha de sortir de la paràlisi actual i centrar totes les energies, que són moltes i poderoses, en tornar a ser el motor econòmic d’Espanya; ho té tot per ser-lo”.

“Però això no impedeix de dir, i el Cercle també ho ha denunciat mantes vegades, que la centralització econòmica ja venia d’abans i la va promoure de manera decidida el govern espanyol en diferents fases. Com també és veritat que Catalunya està infrafinançada i que el model actual del sistema de finançament autonòmic ja va caducar fa anys. La polarització política, tant en l’àmbit català com en l’espanyol, no fa més que accentuar les tendències disgregadores”, lamenten.

El Cercle creu que “Madrid no ha de concebre la resta d’Espanya com la seva caixa de ressonància, i l’independentisme català ha d’entendre i explicar amb honestedat al seu electorat que, en una democràcia representativa, reconeguda internacionalment com un Estat de dret i plenament integrada a Europa, els experiments unilaterals no són admissibles”.

També adverteix que “una dinàmica de confrontació directa amb Madrid no ens portarà més que al fracàs i la frustració”. “Els partits d’arrel catalana han de ser propositius a l’hora de defensar un model comú que, advocant per l’equilibri territorial, contribueixi a rellançar Catalunya”, indiquen.

El Cercle considera que “s’ha de prioritzar una reforma del finançament autonòmic que corregeixi progressivament els desequilibris i implantar el principi d’ordinalitat. Les inversions en infraestructures s’han de guiar per criteris de racionalitat econòmica i han d’orientar la nostra economia cap a una estructura nodular i descentralitzada, alhora que s’avança en un model federal que, seguint l’exemple alemany, promogui la distribució territorial de les estructures estatals”.

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#13 BEJOTA, bcn, 26/06/2021 - 20:06

HABIENDO ESTADO SAQUEANDO ESPAÑA MÁS DE UN SIGLO ,CUESTA ADAPTARSE A LOS NUEVOS TIEMPOS.
"El vot de Lleida val gairebé dues vegades i mitja que a Santa Coloma de Gramenet"N.B. TENÉIS UN 26% DEL CENSO (UNA PERSONA UN VOTO)EN LAS "PLEBISCITARIAS" DEL 14-F.Otto Von Bismarck : "España es el pais más fuerte del mundo."

#12 bejota, bcn, 13/06/2021 - 12:45

PUES ESO ES QUE HA ESTADO HACIENDO CATALUÑA DURNTE MÁS DE UN SIGLO.
El voto de Lérida vale casi 3 veces que en Santa Coloma de Gramanet. TENÉIS UN 26% DEL CENSO (UNA PERSONA UN VOTO)EN LAS "PLEBISCITARIAS" DEL 14-F.

#10 Patumeiro, sant patumet, 12/06/2021 - 12:32

Y ninguna autocritica o critica a los politicos de aqui? Q dilapidan dinero publico en chiringuitos.
En el fondo siempre el mismo mantra, Madrit q malo es.

#9 El Sifoner, Castelló, 12/06/2021 - 10:37

("No puede actuar como aspiradora de recursos del resto de España")
¿Pero que es lo que pretende ud, con esa critica? hacer de Barcelona lo mismo que Madrid, eso si seria bueno, lo de Madrid no. Pues no señor, tan malo es una cosa como otra, ¿por que no defiende que se deslocalice lo máximo posible tanto de Madrid como de Barna a otras ciudades?

#7 recordad 6 y 7 de septiembre , No secesionista represaliado , 12/06/2021 - 07:38

El secesionismo y el perriflautismo han dañado tanto el potencial de Barcelona como núcleo económico y tecnológico que los verdaderos empresarios, los que no se enriquecen a base de subvenciones, han huido del agujero negro