Publicitat
Economia · 25 d'Octubre de 2012. 15:29h.

El CCN diu que Espanya pot quedar fora de la UE

L'entitat s’empara en el Tractat de Niça que preveu mecanismes d’expulsió d’estats membres si no respecten drets fonamentals

El CCN diu que Espanya pot quedar fora de la UE

El president del CCN, Ramon Carner

El vicepresident del Cercle Català de Negocis (CCN), Albert Pont, ha explicat que Espanya es pot trobar en una situació “difícil” dins la Unió Europea, en el procés que s’ha obert a Catalunya per aconseguir la independència. Pont s’ha referit als Criteris de Copenhaguen de 1993 que des de 2003 amb el Tractat de Niça afecten tots els membres de la Unió Europea i que són d’obligat compliment.

Segons el membre del CCN, “aquest tractat preveu mecanismes de suspensió en qualitat de membres a aquells que no respectin els drets fonamentals, els processos democràtics i les institucions legalment constituïdes encara que siguin regionals. Per tant si no respecta la decisió legítima dels catalans de formar un estat, Espanya podria ser expulsada de la Unió Europea”.

Per al president del CCN, Ramon Carner, “és evident que Catalunya no sortirà de la Unió Europea quan sigui un estat” i afirma que “el discurs de la por que estan utilitzant alguns partits polítics no estan fonamentats jurídicament”.

Pont posa com a exemple que “s’oculta una informació important relativa a la situació d’Espanya quan Catalunya sigui un estat. Espanya no serà el mateix estat, no tindrà la mateixa població, perdrà 54 eurodiputats i per tant haurà de renegociar la seva posició dins la UE, igual que Catalunya”. A més recorda que “no hi ha cap norma de la UE que reguli què passa si es dissol un Estat membre. En tot cas és una situació nova que caldrà resoldre’s en base al dret internacional”.

Pel que fa als aranzels que segons diversos partits polítics s’haurien d’aplicar a Catalunya, Pont té clar que amb “Tractats com el de Schengen, el qual, alguns estats membres no apliquen i d’altres que no en són el tenen vigent, no s’imposaran aranzels a les fronteres catalanes perquè ara no hi són i perquè són pràctiques pròpies del segle XIX”.

Publicitat
Publicitat

35 Comentaris

Publicitat
#24 angel, catalunya, 29/10/2012 - 21:22

piopio

#23 angel, catalunya, 29/10/2012 - 21:22

piopio

#22 Mohammed Abdullah, Ceuta (España), 27/10/2012 - 11:01

De hecho segun un informe del. CCN una Cataluña secesionada seria miembro permanente y con veto del consejo de seguridad de la ONU y sede de las instituciones europeas para hacer mas facil la adopcion progresiva del catalan como lengua unica en la UE, ademas de Barcelona sede olimpica en 2020

#21 antieuro, bcn, 26/10/2012 - 20:23

Pues bien así nos libramos de la politica nacionalsocialista de la Merkel

#20 Ximo, Alicante, 26/10/2012 - 19:21

No merece la pena ni tomarse la molestia de rebatirlo. Pero hablando de asuntos mas serios yo diría que el problema mas grave es ¿qué va a pasar con el 70% de los depósitos de Caixa, Sabadell por ejemplo, que estan actualmente en España y no en Cataluña, si al salir de la UE deja el EURO obviamente