Publicitat
Economia · 13 de Gener de 2009. 14:32h.

El capitalisme no es refia d'Espanya

Standard & Poor's posa a l'Estat espanyol sota vigilància "amb implicació negativa"

El capitalisme no es refia d'Espanya

Zapatero, amb el ministre d'Economia, Pedro Solbes

L'agència de qualificació creditícia Standard & Poor's ha situat el rating a llarg termini del Regne d'Espanya, actualment situat en AAA (el màxim possible), sota vigilància "amb implicació negativa" pels "considerables desafiaments" a què s'enfronta l'economia del país. Aquest moviment sol ser previ a una rebaixa de la qualificació a AA, la qual cosa suposaria un fort encariment dels costos de finançament de l'Estat, perquè ha de pagar més interessos pel deute públic que altres països, davant de les expectatives de deteriorament de les finances públiques.
         
El rating és una qualificació elaborada per una empresa especialitzada per valorar els emissors de deute segons la seva solidesa financera, la seva capacitat de pagament a diferents terminis de temps i la seva vulnerabilitat davant de teòrics canvis de l'entorn exterior.

La decisió de col·locar el rating d'Espanya sota vigilància amb implicació negativa reflexa la visió de S&P respecte a l'economia espanyola, que travessa un període de "creixement molt feble", segons l'analista de S&P Trevor Cullinan, que ha afegit que es dirigeix a "una taxa de potencial de creixement molt més feble a mitjà termini de l'experimentada en l'última dècada", amb un "substancial empitjorament" de les finances de l'Estat.

La rebaixa de la perspectiva del rating d'Espanya era esperada pel mercat des que la setmana passada S&P fes el mateix amb Irlanda i Grècia, els dos països de l'UE que han experimentat un creixement tan fort com l'espanyol, amb bombolla immobiliària inclosa.

"Segons la nostra opinió, el fet que el fort creixement d'Espanya en els últims anys es basés en el crèdit ha conduït a la formació de desequilibris, com demostra el notable augment del dèficit per compte corrent" (entorn del 10% del PIB el 2008), sosté Cullinan.

Respecte als comptes públics, S&P creu que hi haurà un deteriorament marcat: el dèficit es mantindrà per sobre del 3% fins a 2011, i no n'hi haurà prou amb la recuperació econòmica per reduir-lo: "A mitjà termini, sembla necessària una reducció de la despesa a un nivell més moderat".

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 dani, reus, 13/01/2009 - 18:06

Com es poden refiar d'un pais i un govern que encapçala manis pro-palestina i per sota ven armament als isrealians?

#1 Ernest, Tarragona, 13/01/2009 - 14:54

"reducció de la despesa", tots el polítics al carrer.