Publicitat
Economia · 2 de Desembre de 2010. 17:59h.

El BCE deixa 'penjat' Zapatero

Trichet decep els mercats en no anunciar una compra massiva de bons espanyols

El BCE deixa 'penjat' Zapatero

El president del BCE, Jean-Claude Trichet, durant la seva roda de premsa a Frankfurt

El president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, ha decebut els mercats en no anunciar un compromís ferm de compra de deute dels països perifèrics, especialment d'Espanya, tal com esperaven els inversors. Aquest dilluns, el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va parlar sobre la conveniència que el BCE comprés deute públic espanyol, però la institució monetària no té previst ampliar la compra de bons.

Trichet s'ha limitat a dir que "el programa de compra de bons està en marxa", però no n'ha donat cap detall més. I ha afegit que procedirà a "esterilitzar" aquestes compres, és a dir, a drenar l'excés de liquiditat que generen, cosa que ha alimentat encara més la decepció.

El BCE ha garantit als bancs comercials tota la liquiditat que necessiten almenys fins a meitats d'abril de l'any que ve. Per això mantindrà les subhastes amb un procediment de tipus d'interès fix i adjudicació plena. Aquest anunci, però, ha tingut gust de poc als inversors.

D'altra banda, Trichet, ha decidit mantenir els tipus d'interès a l'1%, el seu mínim històric, després de dinou mesos consecutius. Trichet va abaixar els tipus d'interès el mes de maig de l'any passat, per impulsar la recuperació econòmica de l'eurozona, i els experts creuen que no els apujarà, com a mínim, fins el 2011.

Trichet en ser preguntat per la situació econòmica espanyola, ha dit que "tots els països han de substanciar de manera completa i convincent totes les mesures que permetin arribar a l'objectiu que ens hem fixat pel proper any. És un missatge no només per Espanya, sinó per a tots els estats", ha afegit el president del BCE, que ha insistit que és "absolutament necessari" i que s'ha d'actuar d'una manera "creïble".

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat