Publicitat
Economia · 29 de Març de 2009. 19:38h.

El Banc d'Espanya intervé una caixa controlada pel PSOE

La caixa de Castella-la Manxa, impulsada per Bono, està presidida per l'exdiputat Hernández Moltó

El Banc d'Espanya intervé una caixa controlada pel PSOE

Juan Pedro Hernánez Moltó (PSOE), president de CCM

El Banc d'Espanya ha decidit intervenir la Caixa Castella-la Manxa, controlada pel PSOE. El forat de l'entitat, amb un alt percentatge d'endeutament procedent del sector immobiliari, és superior als 3.000 milions d'euros. La injecció del Banc d'Espanya, mitjançant avals, és de 9.000 milions d'euros. Aquest diumenge a primera hora de la tarda s'ha fet una reunió d'urgència entre responsables del Banc d'Espanya i el president de l'entitat, el socialista Juan Pedro Hernández Moltó. La de Caixa Castella-la Manxa suposa la primera intervenció a una entitat del Banc d'Espanya en aquesta crisi econòmica i també la primera des de l'any 1993, quan es va fer amb Banesto. La Caixa de Castella-la Manxa estava negociant la seva fusió amb Unicaja, però el Banc d'Espanya es va negar a garantir la quantitat que exigia l'entidat andalusa, pel qual aquesta va rebutjar l'absorció. Tres administradors substituiran la direcció de l'entitat.
         
La decisió s'ha pres en cap de setmana de manera que s'evitaria que els clients anessin en massa a treure els dipòsits, que estan garantits pel Fons de Garantia de Dipòsits. Aquest diumenge a primera hora de la tarda, el president de l'entitat, Juan Pedro Hernández Moltó, s'ha reunit d'urgència amb responsables del Banc d'Espanya i a les sis de la tarda es va reunir un Consell de Ministres extraordinari per avalar la decisió d'intervenir l'entitat manxega.

Caixa Castella-la Manxa comptava amb crèdits concedits per un import de 19.536 milions d'euros en el tancament de 2008 i amb dipòsits de clients per valor de 17.265 milions d'euros, que estan garantits pel Fons de Garantia de Dipòsits.

A l'estat espanyol, les regles que va fixar el Banc d'Espanya als anys 90, en part arran del cas Banesto, havien evitat fins avui els problemes de solvència dels bancs i les caixes.

Caixa Castella la Manxa és el resultat de la fusió en 1992 de les caixes d'estalvis de Toledo, Conca, Ciudad Real i Albacete, que va ser impulsada pel president de la Junta, José Bono. L'entitat manxega, que té la seva seu social a Conca i compta amb 589 oficines, va tenir el 2007 un resultat consolidat de 232 milions d'euros, amb uns beneficis de 85 milions i uns ingressos nets de 279 milions. Tanmateix, el 2008 es va veure afectada per la crisi immobiliària, i a començaments de març de 2009 encara no havia presentat els resultats de l'últim exercici.

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#14 enric, Barcelona, 30/03/2009 - 23:05

Ens estan deixant sense "pensions" pel futur. LLADRES!!!! quina pena sento sent d'esquerres i la meva gent ajudant a enfonçar la economia de tots.

#13 joan, barcelona, 30/03/2009 - 19:32

aviam que diuen en zaragoza i el iceta.

#12 josepxicot, barcelona, 30/03/2009 - 16:57

A Catalunya,la primera serà la Caixa de
Catalunya,que per cert,el màxim dirigent
ès el ex-alcalde de Barcelona Narcis Se
rra,un altre socialista,com el senyo Mol
tó.Tot el que toquen aquests sociates,ho
espatllen.

#11 Ramon de les olives, Barcelona, 30/03/2009 - 12:26

El que passa és que TV3 és deficitària i si no fos per la pluja de milions que li concediex cada any el Parlament estaria en fallida. Amb la publicitat, TV3 no recapta ni el 30% dels seus ingressos.

#10 Joan T., Barcelona, 30/03/2009 - 11:13

Ramon de les Olives: Un es pot gastar el que li sembli; una altra cosa és si ho recupera per una altra banda (audíència/publicitat o aument de clients).