Publicitat
Economia · 3 de Gener de 2017. 17:07h.

Diumenges, tancat

El Govern aprova una altra llei d'horaris comercials, però evitar ampliar els festius oberts

Diumenges, tancat

El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget

El Govern ha aprovat aquest dimarts el projecte de la nova llei que ha de regular el comerç. El text manté el límit d’apertures en festius que dictaminava l’actual llei catalana. D’aquesta manera, es mantenen els 10 festius anuals autoritzats per obrir (8 per part de la Generalitat i 2 més que depenen de cada ajuntament). Com a excepció al règim general, per als municipis de menys de 5.000 habitants, es contempla llibertat d’horaris per als establiments comercials de menys de 150 metres quadrats de superfície, que no pertanyin a grans cadenes de distribució, sigui quina sigui l’activitat comercial.

El text amplia a 75 el màxim d’hores que un establiment pot obrir de dilluns a dissabte. Fins ara, aquest límit estava fixat en 72. Tot i així, queda lluny del que estableix la norma estatal que se situa en un màxim de 90 hores.

D’altra banda, la nova norma amplia els supòsits concrets perquè un municipi pugui ser declarat municipi turístic, un fet que permet als establiments d’aquesta localitat a poder obrir els diumenges i festius de tot l'any sense limitacions horàries.  En aquest sentit, es marquen quatre supòsits concrets als que es pot acollir un municipi per ser declarat turístic a efectes d’horaris comercials: que el municipi disposi d’un bé declarat Patrimoni de la Humanitat o immoble d’interès cultural integrat en el patrimoni històric-artístic que generi una afluència anual acreditada de visitants; que aculli algun gran esdeveniment esportiu o cultural d’àmbit nacional o internacional; que disposi d’una àrea comercial que generi una afluència acreditada de visitants de fora de Catalunya; o d’una zona portuària en la que operin creuers turístics amb mínim 400 mil viatgers a l’any acreditats.

La nova norma presenta una novetat en matèria de rebaixes ja que es deixa en mans del comerciant el moment en que vol dur a terme la venda en aquesta modalitat. No obstant això, la llei continua recomanant realitzar les campanyes en les temporades habituals (hivern i estiu), com es ve realitzant tradicionalment aquest tipus de venda a Catalunya.

El text haurà de passar ara el tràmit parlamentari. En la presentació, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha defensat l'aprovació de la nova llei per acabar amb l'actual dispersió normativa.

8 Comentaris

Publicitat
#5 emprenyat, bcn, 04/01/2017 - 17:04

La Catalunya del Sr Esteve, dels botiguers, del s. XIX. Com es fa compatible això amb el pais que proclamen: modern, prosper, avançat... el millor pais d'Europa, la Dinamarca del sud?

#5.1 karhu, bcn, 05/01/2017 - 12:24

En que els municipis que necesiten obrir caps de setmana, la llei sho permet, pero els municipis on no els cal obrir el cap de setmana, per evitar que grans marques els fagin competencia deslleial per volum de superficie i treballadors com d'hores que poden oferir per rentabilitat i rotacio de torns, es

#4 Carlos Gomez, no me jodas benito, 04/01/2017 - 00:07

I aquest home qui es ?

Tambe estima Catalunya fins el moll de l´os ?

#3 Karhu, Bcn, 03/01/2017 - 22:30

Unionistas que no saben el peso que tiene en la economia el pequeño y mediano comercio frente a las grandes firmas opinando de que esto es malo para el territorio cuando lo peor economicamente para todo el estado seria abrirlo, solo porque lo peomueven los indepes

#3.1 Espelma no de Cátedral, Sitges, 04/01/2017 - 08:23

El karhu está que se sale desesperado buscando peluquerías los domingos y festivos, para acabar el día "feliz". El que sabe dos cojones, los comparte "felizmente" con algunas peluqueras chinas.

#3.2 karhu, bcn, 05/01/2017 - 12:26

Si eres putero alla tu, eres libre de pagar por follar, pero a mi no me vuelvas a acusar en tu vida de hacer algo que no hago. Y para tu informacion: me rapo yo a maquina siempre, desde hace años, tengo una cara que no me hace falta desviar la atencion con el pelo ;)

#2 T Creus, Corruptaluña 3 %, 03/01/2017 - 19:19

Sois especialistas en estropear (todo lo que tocais) y funciona.

#1 Normita, Barcelona, 03/01/2017 - 18:32

Esquilmar la vaca prohibiendo trabajar más días. Eso si vuestro sueldo o puntual o por anticipado. Y luego la culpa es de los demás: adaptarse o morir castos y puros antiglobalización.