Publicitat
Economia · 24 de Gener de 2022. 14:55h.

Declivi empresarial

Catalunya perd el control d'empreses emblemàtiques

Declivi empresarial

Una empresa abandonada en un polígon del Baix Llobregat

Catalunya continua perdent múscul empresarial amb la venda de grans empreses catalanes. Les últimes en sumar-se a la llista han estat Liven i Glovo que han venut accions a companyies estrangeres.

Liven, especialitzada en la producció d'aperitius tex-mex i snacks, entre els quals hi ha la marca Kikos, ha fet oficial en els darrers dies la venda del 100% de la companyia al grup finlandès Paulig. L'empresa, nascuda a Berga el 1991, estava controlada per les famílies Montagut, Casals, Costa i Clavell.

L'empresa d'aperitius factura 63 milions d'euros, segons els resultats del 2020 i dona feina a 290 persones, repartides entre els centres productius de Berga, Puig-Reig i Ocaña, a més de la seu central, ubicada a Sant Cugat.

Glovo, la plataforma de repartiment de menjar a domicili, va anunciar el 31 de desembre l'adquisició d'un nou paquet d'accions per part del grup alemany Delivery Hero, soci preferent de la companyia.

Delivery Hero prendrà el control de Glovo després d'aconseguir un 83,4% del capital de l'empresa fundada per Oscar Pierre, nascut a Barcelona. La transacció ha valorat Glovo en 2.300 milions d'euros, segons ha assegurat la companyia a l'agència Reuters.

El 2018 Catalunya ja va veure com dues de les seves grans empreses van vendre accions a l'estranger. El grup alemany de vins i escumosos Henkell va adquirir el 50,7% de les accions de Freixenet per 220 milions d'euros. Per la seva banda, el grup inversor dels EUA Carlyle va comprar més del 55% de Codorniu per 300 milions d'euros.

Tot i això, al 2016 el -en aquell moment- conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va manifestar que el Govern està "atent" amb el procés de venda de Freixenet. "A nosaltres ens importa una decisió d'aquest estil", va afirmar.

El catedràtic d'Economia de la UB, Francesc Granell, ja va detectar aquest fet com un problema per a l'economia catalana. "La venda d'empreses catalanes tradicionals a mans alienes fa perdre múscul a la reivindicació catalanista", va manifestar en un article publicat a La Vanguardia l'any 2020.

"Tal com està evolucionat l'economia catalana, i veient que les seves principals empreses ja no pertanyen a famílies catalanes sinó a empreses multinacionals o a fons d'inversió –i encara sort que això és així–, un es pregunta qui farà la, per alguns desitjada , independència de Catalunya", va afegir en la seva peça.

torrent1.jpeg

Publicitat
Publicitat

25 Comentaris

Publicitat
#22 BEJOTA, bcn, 19/02/2022 - 15:15

Volkswagen quita a Seat Martorell la producción de motores eléctricos para llevarla a Hungría.OKDIARIO

#21 bejota, bcn, 10/02/2022 - 18:07

TE RECUERDO ,TORRENT , LO QUE TE DIJERON LOS EMPRESARIOS ALEMANES:"SI NOS TOCAIS LAS NARICES CON LA CONSTITUCIÓN,NOS VAMOS".

#20 Ojotuerto, Calafell.TAB, 25/01/2022 - 12:02

Berga ???? Això es catalunya ...... Yo vivo en Tabarnia. 200 enchufats mes traballant a la administrasiö. Que lo pagaremos los de Tabarnia...... Autonomía Ya !!!!! Despejad la Meridiana !!!!! Por mi els de Berga. !! Ajo y Aigúa!!!!!

#19 Tonet de Cafarnaüm, Manlleu, 25/01/2022 - 11:01

Aquesta darrera dècada haurà vist el declivi de Catalunya en tots els dominis (econòmic, polític, cultural, social, moral…). La putrefacció i el declivi de Catalunya és tal que el que necessitem és un vàter i tibat fort de la cadena. Avui estem pitjor que ahir i millor que demà.

#19.1 Der Untergang, Girona, 25/01/2022 - 11:45

Però en canvi ens podem felicitar que els alts càrrecs han pujat molt i que la classe funcionària ha augmentat exponencialment, amb la quasl cosa ja tenim assegurats un bon nombre de vots per que la cosa segueixi igual. Sols falta que tornin els "exilats" en olor de multitudes com deien els de Franco.

#18 Leonor, Figueres, 25/01/2022 - 10:27

Los catalanes lo han querido asi mediante su voto y debemos respetarlo.

#18.1 David, FOLGUEROLES, 25/01/2022 - 11:31

Y yo no solo lo respeto, sino que me alegro, y mucho.