Publicitat
Economia · 1 de Març de 2013. 16:50h.

Com Bankia va 'inflar' Madrid

L'entitat es resisteix a vendre les participades malgrat les ordres de Brussel·les

Com Bankia va 'inflar' Madrid

Imatge d'una oficina de Bankia

Un gran elefant rosa recorre el Paseo de la Castellana, el centre empresarial de Madrid. Ningú no gosa parlar-ne en veu alta, però la tensió es pot notar a cada cantonada: La por a que Bankia vengui la multitud de participacions en grans empreses amb seu a la capital d’Espanya i provoqui un daltabaix econòmic i financer.

Bankia no és només un gran banc intervingut i amb pèrdues. També és la capçalera d’un dels grups industrials més grans d’Espanya, gràcies a les empreses de l’antiga Caja Madrid. Durant els feliços anys de la bombolla, l’entitat va ser utilitzada com a braç financer pel Partit Popular madrileny per ajudar a construir el denominat “Gran Madrid”.

Miguel Blesa, inspector d’Hisenda de professió, amic personal de José María Aznar i president de la caixa entre 1996 i 2010, és l’artífex de l’expansionisme desmesurat de Caja Madrid i la inversió en actius “estratègics” per a la comunitat central. Durant la seva presidència, l’entitat va duplicar la seva mida i va assumir participacions de control en sectors tan diversos com el transport (Iberia), energia (Iberdrola), defensa (Indra), assegurances (Mapfre), turisme (NH Hoteles), alimentari (SOS Cuétara) o immobiliari (Realia).

Totes eren empreses líders amb seu a Madrid i un pla de creixement exponencial. Una estratègia ben diferent a la de “La Caixa”, que va ser molt més conservadora i no va tenir inconvenient a invertir en empreses madrilenyes com Repsol o Telefónica. En aquella època, molts polítics catalans se sentien traïts per “la nostra” i citaven el model de Caja Madrid amb enveja. És clar que la diferència era el control polític estricte que patia la caixa madrilenya, i que al final la va convertir en un gegant amb peus de fang.

Ja fa dos anys que el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, va anunciar que es vendria bona part d’aquesta cartera per amortitzar part de la nacionalització i l’ajuda europea, que es xifra en 19.000 milions d’euros. Però el temps va passant i malgrat algunes vendes menors, com la de BME, no s’ha posat en venda cap paquet significatiu d’accions. I això que al novembre de 2012 la Comissió Europea ja va ordenar la venda de les participacions industrials.

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#11 Long life Gibraltar (UK), www.gibraltar.gov.gi, 02/03/2013 - 11:59

Voleu corrupció de la bona? De la fatxenda? De la d'estat?: "Un jefe policial paró la inspección del ?despacho? de Bárcenas en el PP". El País.

#10 vramoneda, Sentmenat, 02/03/2013 - 08:58

Volem les condicions hipotecaries de la família ?Urdangarin/Borbón?
http://www.change.org/es/peticiones/sr-isidre-fainé-la-caixa-volem-les-condicions-hipotecaries-de-la-família-urdangarin-borbón?utm_campaign=petition_created

#10.1 sonambul, barcelona, 02/03/2013 - 11:09

Doncs seràn les condicions d'empleat, igual que si treballes a qualsevol altre negoci obtindras descomptes del que tu produeixes (la cristi es empleada de la cxa)

#9 Francesc, Mataró, 02/03/2013 - 08:26

Hem de començar a matar "peperos" i "banqueros". El país necessita neteja de porqueria.

#9.1 Hug, de Mataplana, 02/03/2013 - 11:12

#9

Ara no sé si ets un home immadur o un troll del CNI.

#8 Via fora!, canya contra Escanya, 01/03/2013 - 21:38

Conquistadores per a consum intern. La riota d'Europa. Això sí que és corrupció a gran escala. A Catalunya els corruptes són de pa sucat amb oli. A Madrid les coses es fan amb absoluta FATXENDERIA. "Por supuesto". I els catalans, amb la marca de l'esclau gravada al cervell, PAGANT-LOS LA FESTA...

#7 Xipolleig, Barcelona, 01/03/2013 - 21:38

És molt curiós que els ultranacionalistes que escriuen en aquest fòrum, no comentin aquest notícia, on es veu el famós poder del Gran Madrid, on la casta espanyola, tenia el seu feu, amb una relació incestuosa entre política i les finances i allà on la corrupció s'escamapva als quatre vents.

#7.1 Gerard, Barna, 04/03/2013 - 06:42

Tens raó que hi trobo a faltar uns quants "juajuajua" en aquesta notícia. Com a mínim que siguin que la culpa és de Carod Rovira així riurem una estona tots plegats.