Publicitat
Economia · 10 de Setembre de 2008. 11:59h.

CiU acusa Zapatero de "prepotent"

Duran diu que el problema del finançament "no ajuda a afrontar la crisi"

CiU acusa Zapatero de "prepotent"

Josep Antoni Duran i Lleida

El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha advertit que la posició "prepotent" del Govern davant de la reforma del sistema de finançament autonòmic "no ajuda a afrontar la crisi" i és la "pitjor resposta" que l'Executiu pot donar. En la seva intervenció al Congrés durant la compareixença extraordinària del president del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, Duran i Lleida ha dit que la lluita contra la crisi dependrà de la capacitat de resposta social i econòmica que tinguin les comunitats autònomes.

"Un president no pot dir que comprèn les raons dels catalans davant de les demandes de millores en el finançament i el seu vicepresident segon i ministre d'Economia ignorar-ho en el moment de negociar-lo", ha assenyalat.

Duran i Lleida ha lamentat que Catalunya hagi de fer una aportació neta del 7 o el 8 per cent del seu Producte Interior Brut "amb finalitats de solidaritat", i ha afegit que no pot ser competitiva a Europa si ha de ser "supersolidària" a Espanya i a més millorar el seu propi estat de benestar.

En analitzar la situació econòmica, el portaveu de CiU ha reconegut que hi ha problemes externs, encara que ha afirmat que el principal problema de l'economia espanyola és que "molts agents econòmics, Govern inclòs," han pres decisions equivocades durant la fase expansiva del cicle econòmic.

Duran i Lleida ha retret Zapatero que el Govern, en la passada legislatura i en aquesta, s'hagi "adormit en els llorers", i ha proposat una sèrie de mesures conjunturals a curt termini i altres estructurals per a tota la legislatura.

Entre les primeres, s'ha referit a la necessitat de presentar un "pla anticrisi", amb un diagnòstic realista de la situació. També ha demanat que la despesa corrent de l'administració (sense incloure la despesa social) es redueixi en un 2 per cent i que la inversió s'incrementi en un 10 per cent, així com una reducció de l'impost sobre societats.

Duran ha reclamat una reducció de l'IVA de l'electricitat i del gas, i que defensa de la competència garanteixi la "ràpida reducció dels preus del gasoil i la gasolina quan caiguin els preus del petroli".

També ha demanat major liquiditat per al sistema financer i que es multipliquin per quatre els recursos destinats a l'habitatge en aquesta legislatura.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 FELIX, Ebre, 11/09/2008 - 04:18

Més val que uns aprenguen la vàlua q fa el Duran per Catalunya i, si no estan contents, que canvien el Mas pel Duran. I vos ho juro que se'l menjarien amb patates a l'Artur. És que no hi ha color. I qui m'ho retreu això???

#3 Lluís, Juneda, 10/09/2008 - 14:32

Elena,
La majoria de convergents més que cansats el que estem és tips i avorrits d'Unió. A veure si trenquem d'una vegada.

#2 Elena, Barcelona, 10/09/2008 - 13:41

Sembla que, fins i tot els convergents, es cansen de Duran: http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/duran_i_lleida_i_la_sobirania_26623.php

#1 Jaume, Lleida, 10/09/2008 - 12:57

Ets un pallasso