Publicitat
Economia · 9 de Juliol de 2011. 09:11h.

"Catalunya té futur sense Espanya"

Un economista recorda que el dèficit fiscal "és d'un 10%"

La independència en Catalunya provocaria el boicot d'una part dels espanyols cap als productes catalans que "produiria una reducció del 40% de les vendes a Espanya de béns de consum i del 20% de les vendes a empreses", segons els autors del llibre Sense Espanya (Ed. Pòrtic), els doctors en Economia Modest Guinjoan i Xavier Cuadras.

Però segons Cuadras, "Catalunya té futur sense Espanya" perquè "no som conscients que estem vivint en un país on la renda disponible és un 10% inferior a la que podria ser". "La independència no seria una catàstrofe econòmica", afirma.

Cuadras, en una entrevista amb e-notícies, assegura que "amb l'apliació d'un boicot com l'especificat, l'economia catalana experimentaria pèrdues equivalents al 4% del PIB". Tot i això, Catalunya sortiria guanyant perquè "hi ha un benefici clar de l'Estat propi que és l'eliminació del dèficit fiscal que actualment és el 9% del PIB".

Sobre el boicot, apunta que "normalment no té un impacte tant fort, és transitori i es concentra en alguns productes particularment emblemàtics com el cava" i afegeix que "aquesta reducció del 4% seria un fenòmen transitori" tot i que "les exportacions a Espanya representen el 54% del total".

Cuadras explica que "el principal mercat que tenen les empreses catalanes és l'espanyol". "Les exportacions a Espanya representen el 54% del total", però reconeix que la tesi que plantegen "és un exemple bastant catastrofista".

D'altra banda, expressa que "l'estructura econòmica de Catalunya no és molt difernet de la estructura de molts països europeus" i afegeix que "no estem perdent pistonada. La renda catalana per càpita segueix estant per sobre de la mitjana".

Per últim, creu que "estem acomplexats per què hi ha països molt pobres que estan creixent molt ràpid. Però això no és negatiu. El que hem de procurar és continuar mantenit una política que ens permeti mantenir un nivell de vida i l'esta del benestar".

Xavier Cuadras, amb el llibre 'Sense Espanya'
Publicitat
Publicitat

114 Comentaris

Publicitat
#49 aaa, Barcelona, 17/10/2011 - 10:46

Europa vería esto con muy buenos ojos...

y Barcelona de 25 - 30 millones de turistas al año pasaría a?...

i això no més el turisme :S

Si a la final el espíritu de solidaridad catalán será igual o mayor al de los alemanes, aunque por lo de las ayudas europeas recibidas TODOS estos años...

#48 Qué noooo, bcn, 11/07/2011 - 10:47

Qué no independentistas, qué noooo... No hace falta boicot, sólo repatriar nuestras empresas (casi todas las empresas catalanas medio importantes tienen mayoría de capital español no catalán, o lo acabarán teniendo), y elegir otro destino turístico como valencia.

#48.1 kimet, Bcn, 11/07/2011 - 13:05

Com Fecsa que no te un client fora de Catalunya i te la central a Madriz? etc, etc... ves a bordar a teu poble pallús.

#48.2 Qué noooo, bcn, 11/07/2011 - 13:15

#48.1

kimet Fecsa-Endesa no tiene clientes fuera de CAT? Jajajaja!
De todas formas, FECSA os la podéis quedar para que os deje sin luz. Cap problema!

#47 Alicantino, alicante valencia españa, 11/07/2011 - 10:47

Aquó todo el mundo opina como expertos en economía. Los indep. postulan como las ratas: el barco se hunde, huyamos. Hablan de catalanes y españoles como entidades distintas, cuando se trata de lo mismo. Simplemente perdiendo lo que recaudan de iva en el resto del país, esa región se difuminaría.

#47.1 kimet, Bcn, 11/07/2011 - 13:06

Ara resulta que un blavero com TU sap més que tots els economistes... ves a pastorar cargols maco.

#46 ¿O_o?, bcn, 11/07/2011 - 10:43

¿Cuantas veces se ha independizado cataluña para que las pitonisas lolas de las esteladas aseguren que el boicot no seria persistente?

#46.1 Francesc, Barcelona, 13/07/2011 - 02:47

És de sentit comú. Obligats a entendre'ns, però cadascú des de casa seva i d'igual a igual.

#45 Alejandro, Barcelona, 11/07/2011 - 10:21

Tendrás futuro tú, que eres funcionario.
En caso de independencia, todo el IVA que se paga por las ventas al resto de España... se pagaría en España y no en la hacienda catalana independiente. Esto sería trágico para las finanzas de la Generalitat, aunque no bajaran las ventas ni un euro.

#45.1 Meguis, Mollet del Vallès, 11/07/2011 - 11:37

Alejandro, ¿no eres economista, verdad?. Ni experto tributario, ¿verdad?. Las compras realizadas a empresas con sedes en Catalunya que vendieran a Espanya, generarían el IVa en Catalunya. Lo pagarían los espanyoles, a empresas catalanas. ¿Lo entiendes?. Tu comentario es erroneo.

#45.2 Que no te enteras!, bcn, 11/07/2011 - 13:19

#45.1

Manguis, no tienes ni p... idea. Cuando CAT se independice sus ventas a España serán exportaciones y, por tanto, el IVA se liquidará donde se vende (donde se consume), al igual que los beneficios que se generen en otro país se declaran en ese país. Ni eso sabéis?