Catalunya, després de la catàstrofe de les caixes d’estalvi catalanes, s'ha quedat sense poder financer. Així ho considera l'exconseller d'Economia, Antoni Castells, segons el qual aquest poder "s'ha anat perdent en cada crisi".
Aquesta crisi, a més, té més a veure amb factors externs –Madrid i Brussel·les- que amb la pròpia gestió de les entitats. Tres ponents de luxe i un auditori ple a l’Ateneu Barcelonès han estat d’acord amb aquesta tesi, que també defensa l’ economista i expert en història financera Francesc Cabana al seu nou llibre El crepuscle de les caixes.
Ha obert foc el catedràtic de la Universitat de Barcelona, Carles Sudrià, quan ha afirmat que "els poders espanyols sempre havien volgut desfer-se de les caixes", perquè les veien com una "anomalia". De fet, ha citat un informe de l’ara ministre Luis de Guindos, en què es recomanava la seva reconversió en entitats privades o l’absorció per part de bancs.
Hi ha hagut expectació pel que podria explicar l’exconseller d’Economia Antoni Castells, donat que la majoria de caixes catalanes van caure durant el seu mandat, i fins i tot en va intervenir per impedir o animar algunes fusions.
L'exconseller ha evitat fer autocrítica, i s'ha refermat en el sobiranisme que ha anat exhibint des que va deixar la Generalitat. Castells ha afirmat que "el model català de caixes tenia una gran debilitat: El BOE", tot al·ludint a la dependència de la regulació i supervisió estatal.
Malgrat tot, Castells ha recordat que "històricament, en cada crisi perdíem poder financer, des de la fallida del Banc de Barcelona fins al cas Banca Catalana", en canvi, aquest cop Catalunya se n’hauria sortit millor, ja que "ara de les quatre principals entitats financeres espanyoles dues són catalanes".
Francesc Cabana, en un discurs molt curt però contundent, ho ha dit ben clar: segons l’economista, "haguéssim pogut mantenir un model català de caixes si no hagués estat per les ingerències externes". Tanmateix, Cabana també ha reconegut que "cal una renovació moral del sistema financer" i ha acusat les escoles de negocis d’haver fomentat "la cultura de la cobdícia".
Catalunya, sense poder financer
Castells: "en cada crisi perdem poder financer: des del Banc de Barcelona fins al cas Banca Catalana”

Castells, Sudrià i Cabanes, durant l'acte
¡A por ellos!
20 Comentaris
El presidente de Coca-Cola Iberia, Marcos de Quinto, confía en que la Generalitat ?no va a llevar a la práctica? la tasa que grava las bebidas azucaradas, dado que se trata de un impuesto ?discriminatorio y arbitrario?, al tiempo que ha señalado que esta medida ?no tiene cabida?.
Nestlé huye de Cataluña y lleva la sede a Luxemburgo
Nestlé se ha llevado toda la tesorería de sus empresas en España a Luxemburgo. Si antes la operativa estaba centralizada en la sociedad Nestlé España.
O sigui, Cabana, ex-executiu de Banca Catalana, i Castells, ex-Finances del tripartit, que la culpa és del BOE. I Sudrià, que devia voler dirigir una Caixa, que el dolent és De Guindos, perquè per fi ha fet neteja i uns quants lladres de coll blanc acaben als jutjats, i esperem que a la presó.
Castells que vols dir que Banca catalana es culpa de
Com deia el President a cada bugada perdíem un llençol.Jo encara recordo els anys seixantes i excepte Madrid,Espanya estava depauperada.
Recordo la Borsa, l´Aeroport, la Fira, era molt més
potent aquí que allà. I a poc a poc ens ho van prendre tot. I ja no ens queda res.Només tenim la Independència.
No serà que ens ho hem deixat prendre? Potser els polítics catalans tenien altres prioritats que vetllar pels interessos de CAT. Sembla que a cap d'ells els hi ha afectat massa la crisi ni l'atur...