Publicitat
Economia · 14 de Gener de 2014. 12:19h.

Catalunya rebrà 550 milions menys que l'any passat

El conseller diu que "serà difícil que ens treguin" de la UE

Catalunya rebrà 550 milions menys que l'any passat

Mas-Colell amb Montoro, en una imatge d'arxiu.

El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha recordat que, aquest any, la transferència que rebrà Catalunya pel model de finançament serà inferior en 550 milions a la de l’any passat. Considera “sorprenent” aquesta reducció tenint en compte que les perspectives econòmiques d’Espanya han millorat “i que, per tant, la recaptació tributària també serà superior”. El conseller ha afegit que Catalunya reclamarà que es revisi aquesta bestreta.
 
També ha lamentat que el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) per al 2014 “encara no estigui sobre la taula”. “El Tesoro ha assegurat que aquest 2014 hi haurà FLA però encara no està instaurat, i ens preocupa que això ens faci patir durant els primers mesos de l’any; no hi hauria d’haver una discontinuïtat”, ha afegit.
 
Preguntat sobre el compliment de l’objectiu de dèficit del 2013, el titular d’Economia ha dit que prefereix que sigui el Ministerio de Hacienda qui anunciï el dèficit definitiu de Catalunya, per “evitar les discordances que vam tenir l’any passat”. Mas-Colell ha recordat que la Llei Orgànica d'Estabilitat Presupuestaria i els pactes amb la Comissió Europea donen 10 anys per arribar al dèficit zero: “L’any 2010 el dèficit de Catalunya va ser del 4,57%, liquidar-lo en 10 anys vol dir anar a un ritme del 0,5% per any i aquest ritme l’estem satisfent. I en un context en què ens rebaixen els ingressos”.

El responsable de les finances catalanes ha explicat que reduir el dèficit a base de retallar la despesa és difícil “i gairebé impossible si també et redueixen els ingressos; això ens ha passat el 2013 i ens tornarà a passar el 2014.”
 
Mas-Colell ha reiterat que Catalunya no sortirà de la Unió Europea “perquè ja hi som i, per tant, serà difícil que ens en treguin”. “No em puc imaginar el Govern espanyol enviant una carta a Brussel·les dient que ens expulsin”, ha afegit. El conseller ha reconegut que la crisi ha influït sobre les aspiracions d’autogovern dels ciutadans, però ha deixat clar que “no tindríem l’actual agenda sobiranista si la història ens hagués portat a una situació de més respecte cap a les característiques nacionals de Catalunya, inclosa la llengua, i de més autogovern”. “Que ningú no es faci il·lusions que això s’esbandirà si s’acaba la crisi”, ha conclòs.

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#11 BEJOTA, BCN, 20/01/2014 - 19:52

El boicot comercial y la deslocalización en un entorno de incertidumbre pesaría sobre la economía catalana, lo mismo que sucedió en Quebec, donde en medio de la vorágine independentista numerosas multinacionales y entidades financieras trasladaron su sede de Montreal a Toronto.

#10 Pere, BCN, 15/01/2014 - 09:53

Ei però que Espanya no es preocupi, perquè amb els impostos de tots els catalans i catalanes fins i tot els que voten PP-PSC-C'S, continuarem pagant 16.000 milions a espanya a canvi de res.

#9 laila, bcn, 15/01/2014 - 08:01

Hi ha una dita castellana : Mucho te quiero perrito, però de pan... poquito!

#8 josep , prats de lluçanes (22 feste major), 14/01/2014 - 15:27

jo o entenc com les represalies del govern espanyol.

#7 Kropotkin, Vic, 14/01/2014 - 15:06

16.500.000 de expolio anuales? Bah, pues yo creo que es genial que los impuestos catalanes vayan a Madrid. Así, mientras ellos asfixian al govern nosotros culpamos a la lengua catalana....juas, juas...mejor hundidos