Economia · 13 d'Abril de 2012. 18:59h.

Catalunya perd la seva segona caixa

Kutxabank, molt interessat en CatalunyaCaixa, encara que no es descarta el Santander

Catalunya perd la seva segona caixa

Imatge de la seu central de CatalunyaCaixa a Barcelona

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (Frob) -controlat pel Banc d'Espanya i el ministeri d'Economia- ja ha iniciat el procés de subhasta de Catalunya Banc, el banc fruit de la unió de Caixa Catalunya, Manresa i Tarragona. El Frob té gairebé el 90% de l'entitat que, juntament amb Unnim i Novagalicia, va ser nacionalitzada el 30 de setembre del 2011, davant de la impossibilitat d'assolir els nivells de capital exigits pel Govern de l'Estat.

Després de la subhasta, Catalunya perdrà el control sobre una entitat que va ser la segona caixa catalana, i només es mantindrà a la comunitat la Caixa, que va absorbir Caixa Girona. Ara per ara, l'entitat que ha mostrat més interès per l'entitat és Kutxabank, el banc producte de la fusió de les caixes basques, tot i que també hi podria participar el Banc Santander.

Catalunya Banc no va passar les darreres proves de solvència de la banca europea i ha rebut gairebé 3.000 milions d'euros de fons públics. Segons els últims resultats presentats, va perdre 1.300 milions el 2011, com a conseqüència d'haver avançar 1.500 milions per sanejar parcialment la seva exposició al risc promotor i actius immobiliaris. Però encara li queden per sanejar gairebé 1.600 milions, i ha de reforçar el seu capital en uns 1.000 milions.

L'entitat s'ha referit en un comunicat a l'interès de diversos grups financers per la caixa, i ha destacat la "idoneïtat" d'accelerar la recerca d'un substitut del Frob al seu capital. Segons Catalunya Banc, és un avantatge per "disposar de les màximes alternatives per optimitzar el valor de l'entitat abans que possibles inversors iniciïn altres processos corporatius".

En el primer trimestre d'aquest any, CatalunyaBanc ha captat 30.000 clients nous, ha incrementat en més de 670 milions d'euros l'estalvi captat dels seus clients, i ha realitzat més de 2.200 operacions d'immobles, entre vendes i lloguers, per reduir la seva cartera immobiliària.

Cap comprador no estaria disposat a licitar per Catalunya Banc -i Banc de València, el procés de subhasta del qual també s'ha iniciat- si no compta amb garanties que li cobreixin davant bona part de la cartera de crèdits, com es va fer amb amb els esquemes de protecció d'actius oferts a les subhastes de la CAM i Unnim.

En aquests dos últims casos, el Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), que es nodreix de les aportacions de la banca, ha carregat amb la factura del sanejament, i això ha evitat usar diners públics. Tanmateix, el FGD té actualment poc més de 2.000 milions, una quantitat insuficient amb la qual ni tan sols es podrien cobrir les pèrdues que puguin aflorar al Banc de València.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#6 jajajjajaaaaa, Barcelona, 14/04/2012 - 10:57

Mas Tortell no se entera, descapitalizacion del pais, y este pensado en Eurovegas, la culpa es de Madrid jajjajajaaaa

#5 pep, reus, 14/04/2012 - 00:12

La culpa es de Madrit.....jajajajaja

#4 Josep, Barcelona, 14/04/2012 - 00:06

després que els proespanyolistes sociates, com Serra la convertissin en la seva menjadora i l´arruïnessin per finançar Montilla. Per què no la rescata La Caixa que ha de rescatar l´espanyola bankia per obligació? O el Sabadell. I la Pedrera bye bye. Tots els botiflers foten el mateix.

#4.1 jajajjaaaaaa, Barcelona, 14/04/2012 - 10:56

Pep, descansa que amb altres ha passat el mateix dirigides per convergents i ja no hison aqui...

#3 Guerau, València, 13/04/2012 - 22:43

Així és la burgesia catalana, sempre des de 1412... la seva hegemonia és la desfeta de Catalunya.

#2 Francesc, Badalona, 13/04/2012 - 21:39

Estic d'acord amb tu però si només fós CyU ja estaria content. Una mica més amunt d'aquesta notícia el lider del PSOE de Catalunya diu que la independència no és la solució. Estem apanyats.