Publicitat
Economia · 15 de Juliol de 2014. 19:55h.

Catalunya, la tercera comunitat que més paga

Per darrere de Madrid i Balears, però és la desena en recursos per càpita rebuts

Catalunya, la tercera comunitat que més paga

Montoro i Mas-Colell, en una imatge d'arxiu

L’any 2012, Catalunya va ser la tercera comunitat autònoma en aportació de recursos tributaris al sistema de finançament autonòmic, només per darrere de Madrid i Balears, però la desena en recursos per càpita rebuts un cop aplicat el model de redistribució vigent.

Així ho indiquen les dades sobre la liquidació del model de finançament que el ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques ha tramès al departament d’Economia i Coneixement.
 
Segons aquestes dades, Catalunya se situa 19 punts per sobre de la mitjana de les comunitats de règim comú en la contribució de recursos al model, mentre que la posterior redistribució la situa tres dècimes per sota de la mitjana. Es confirma així la tendència dels anys 2010 i 2011, quan Catalunya també va caure de la tercera a la desena posició. Només es va situar per sobre de la mitjana el primer any d’aplicació del model.
 
En total, l’any 2012 Catalunya va rebre 16.091 milions, un 4,9% menys que l’any anterior, és a dir, 821 milions menys.

Les dades de la liquidació 2012 també posen de manifest que els mecanismes de redistribució que utilitza el sistema de finançament espanyol fomenten un repartiment arbitrari dels recursos. Mentre que, aquest any, Catalunya perd set posicions, altres comunitats amb una capacitat tributària molt per sota de la mitjana han rebut més recursos per càpita que Catalunya.
 
Cada any, el Govern espanyol fa un càlcul estimat de l’import que pertoca pel model de finançament a cada Comunitat Autònoma, que és el que s’anomena bestreta. Dos anys més tard, es liquida el model i s’anuncia a les comunitats si han rebut més (liquidació negativa) o menys (liquidació positiva) diners del que pertocava.

El Govern espanyol havia anunciat una liquidació positiva del 2012 per a Catalunya de 729,4M d’euros. Finalment, Catalunya rebrà 646M, és a dir, 84 milions menys dels previstos pel mateix Govern central.

El sistema de bestretes està subjecte als errors de previsió del Govern central i comporta distorsions als comptes de les comunitats, ja que la liquidació dels recursos es fa amb dos anys de retard i han d’elaborar els seus pressupostos amb estimacions no reals.

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#14 Pedro, Caldes, 16/07/2014 - 14:58

REcibidos per-capita, las cosas hay que explicarlas, las comunidades donde hay más gente lo recibido se divide por más gente, donde hay menos gente se divide por menos gente y como independientemente de la población hay que cubrir unas necesidades minimas basicas pues da que reciben más per capita.

#13 BEJOTA, BCN, 16/07/2014 - 13:48

Oliver Rothschild.

Els efectes negatius del pla secessionista.
"Aquest desig de separar-se no és gaire atractiu per als inversors", adverteix un dels financers més rics i poderosos del món.

#13.1 BEJOTA, BCN, 16/07/2014 - 13:49

PAGA MÉS PERQUE DURANT 100 ANYS HO VA REBRE TOT DE L'ESTAT (VEURE LA SEAT).

#13.2 Terraxa, Terrassa, 16/07/2014 - 23:49

FIAT va posar com a condició sí o sí que la SEAT estigués a Barcelona.
No va donar absolutament CAP opció.
O a Barcelona o no hi havia SEAT.

#12 jotaeme, Mataró, 16/07/2014 - 11:07

¿Cómo? ¿No es la primera? ¿Ni la única?, que el nazionalcatalanismo salga en tromba a desmentir esa idea ruin que relega a los catalanes al tercer lugar. Los Raholas, Sala, Murieles, Forcades, Molineres y compañia: Programa especial de urgencia en tv3 para explicar la perfidia española ya!

#11 J. Abadías Sánchez, Sant Joan Despí, 16/07/2014 - 09:18

sense independencia, amb tal partit, amb qual coal·lició, etc... viurem millor. Ningú moura un dit (no estic descobrint la sopa d'all espero) i això és un capitalisme de campi qui pugui. Bé, és lícit i a sobre de franc seguir somniant.

#10 J. Abadías Sánchez, Sant Joan Despí, 16/07/2014 - 09:16

certes ofertes de feina, parant la mà dels vostres familiars amb excuses banals, per tenir més de determinada edat, que ara pel que sigui en aquest país tant avançat i solidari com a molts d'altres gairebé no es contracte a ningú. Mai s'ha de perdre l'esperança del mantra que amb la independencia,