Publicitat
Economia · 21 de Juliol de 2014. 20:52h.

Catalunya es queda amb només una caixa

El BBVA s’adjudica Catalunya Banc

Catalunya es queda amb només una caixa

Seu central a Barcelona de l'antiga Caixa Catalunya

Catalunya es queda amb només amb una caixa d'estalvis, la Caixa, després que el BBVA hagi guanyat la subhasta de Catalunya Banc, el banc creat a partir de l'antiga Caixa Catalunya, presentant una oferta millor que la del Banc Santander i CaixaBank.

El grup presidit per Francisco González ha ofert una mica més de 1.000 milions d'euros, fet amb el qual n'hi ha hagut prou per guanyar la tercera subhasta de l'entitat controlada per l'Estat. El BBVA, Santander i CaixaBank van presentar ofertes en ferm per Catalunya Banc divendres passat. Catalunya Banc estava controlat pel Fons de reestructuració ordenada bancària (Frob), del Banc d'Espanya, i ha estat capitalitzat amb un total de 12.622 milions d'euros de diners públics en ajudes, i d'altres mil miliones del Fons de Garantia de Dipòsits (FGD).

El BBVA paga gairebé 1.200 milions, però el Frob rebrà 783, perquè només té el 66% de Catalunya Banc. L'acord inclou que l'Estat cobreix el cost de la ruptura de l'acord entre Catalunya Banc i Mapfre (per un màxim de 320 milions) i es garanteix que obtindrà un valor net present pels crèdits fiscals de 267 milions. Descomptades aquestes xifres, el valor net que el BBVA paga només pel banc són 600 milions. Per tant, l'Estat ha posat 12.622 millions i rebrà 783, és a dir, que l'operació suposa que els contribuents perden definitivament 11.839 milions d'euros.

Des de la seva creació, el grup fruit de la fusió de Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa va recórrer als ajuts públics i va sol·licitar un préstec de 1.250 milions. Tanmateix, el grup va ser incapaç de complir amb les exigències de capital, i després de suspendre les proves d'estrès europees, l'Estat va haver de injectar-hi d'altres 1.718 milions.

Quan l'Estat espanyol va sol·licitar a Europa el rescat del seu sistema financer, Catalunya Banc va rebre 9.084 milions d'euros de l'ajuda europea a la banca espanyola. S'arribava així a més de 12.000 milions d'ajudes públiques. Després, es van superar els 13.000 milions en incloure una aportació de més de 1.000 milions FGD, per donar liquiditat als clients als quals van vendre participacions preferents i deute subordinat. De tota manera, el FGD es nodreix en principi amb aportacions de les entitats financeres, per la qual cosa caldria considerar aquests 1.000 milions com a capital no públic.

Malgrat tot això, l'Estat s'ha vist obligat a posar d'altres 572 milions perquè Catalunya Banc pogués vendre -al fons nord-americà Blackstone- una cartera d'hipoteques tòxiques de gairebé 6.400 milions d'euros. S'arriba així a un total de 12.622 milions d'euros d'ajudes públiques.

No és la primera vegada que el BBVA es queda amb caixes catalanes durant la crisi del sistema financer. Al març del 2012, va absorbir Unnim, grup format per la fusió de les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu, que va ser nacionalitzat pels seus problemes de liquiditat. El BBVA va comprar Unnim al Frob pel valor simbòlic d'un euro.

Publicitat
Publicitat

41 Comentaris

Publicitat
#28 Joan del Bages, Manresa, 23/07/2014 - 10:10

A partir de la Llei de Caixes del 84, en la que entren als consells d'administració els polítics, comença el seu imparable decliu. El cas de Caixa de Catalunya és paradigmàtic, tenia un excel·lent gestor a qui van fer fora arrel d'aquesta Llei. I no crec que cobrés ni la mílessima part que el Serra.

#26 Coherència, bcn, 22/07/2014 - 22:08

Hem de començar a ser conseqüents amb els nostres diners. S´ha de pensar molt bé on es domicilia la nòmina o la pensió o amb quin banc s´opera. No és, precisament, una elecció irrellevant.
Caixes catalanes i ètiques. N´hi ha. Guissona, Enginyers...FIARE...

#25 Jo, caixes catalanes, bcn, 22/07/2014 - 21:52

I la Caixa de Guissona i la Caixa d´Enginyers... estan creixent a tot drap. Els catalans volem els diners aquí. I en entitats no espanyolistes.

#24 Jose Luis, Barcelona, 22/07/2014 - 19:15

Y lo que es peor, para la Generalitat "y la que queda no le puede "meter mano nadie", aunque algunos lo desearan desde hace muchos años.

#23 Quim, SANT CEBRIÀ DE VALLALTA, 22/07/2014 - 16:42

Què hi diuen els del PSC que van esfondrar Catalunya Caixa?
Què hi diuen els del PP que van enterrar-hi 12.000 MEUR i se l'han venut a un amic per 1.000 MEUR? Amb això ha es podrà ben pagar una bona indemnitazació el president del BBVA!!!!
Algo deu haver anat a parar al PP ! ! ! ! !