Publicitat
Economia · 3 de Juny de 2010. 18:33h.

Castells té un model de caixes?

Dues de les entitats catalanes quedaran fora del control del Govern després de les fusions

Castells té un model de caixes?

Imatge d'arxiu del conseller d'Economia, Antoni Castells

L'expresident de Caixa Girona -que serà absorbida per La Caixa- Arcadi Calzada, ha posat en dubte que el conseller d'Economia de la Generalitat, Antoni Castells, tingui realment un model de caixes per a Catalunya, segons el nou mapa que s'està dibuixant amb els actuals processos de fusió.

"No crec", ha afirmat, que [Castells] estigui satisfet amb el resultat final [del procés de fusions]. Partia de la tesi que no s'havia d'intervenir, però suposo que ara se n'adona que potser hauria hagut d'estar al costat d'un determinat model".

La Generalitat va afrontar el procés de fusions amb dos objectius: la no intervenció directa del Govern en aquest procés i la necessitat que el control de les caixes catalanes no sortís de Catalunya, és a dir, que era convenient evitar fusions d'entitats catalanes amb d'altres de fora de la comunitat.

Respecte a la no intervenció en el procés, potser la Generalitat s'hagi mantingut al marge, però el Banc d'Espanya ha intervingut directament per evitar que tres caixes de mida petita, Girona, Penedès i Laietana, quedessin fora de les fusions.

En aquest sentit, ha estat decisiva l'advertència d'una intervenció del Banc d'Espanya, sobretot després del cas de Caja Sur. Les tres caixes catalanes que quedaven despenjades dels processos de fusió s'han afanyat a participar en processos d'integració amb d'altres entitats.

Caixa Girona serà absorbida per La Caixa, una alternativa que, segons com es desenvolupaven les coses, no és negativa per a les pretensions del Govern, tot i que suposa el fracàs del projecte inicial de Castells de fusionar les tres caixes fundades per les diputacions catalanes: Catalunya, Tarragona i Girona.

Tanmateix, Penedès i Laietana surten fora del control del Govern, perquè els seus processos de fusió es desenvolupen amb entitats de fora de Catalunya, un fet que frustra parcialment els plantejaments inicials de la Generalitat.

Les fusions en marxa de les caixes Penedès i Laietana amb d'altres entitats no catalanes es realitzaran mitjançant sistemes integrats de protecció (SIP), en un procés també conegut com fusió freda.

Els dos SIP resultants d'aquestes fusions, un holding que -normalment amb una fitxa bancària- posa en comú el capital i els sistemes de comptabilitat, avaluació de riscos i auditoria, entre d'altres qüestions, queden fora del control de la Generalitat.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#8 ramon, barcelona-c, 05/06/2010 - 17:19

Em cau molt be el conseller Castells pero de tant en tant fa coses que son dificils d'explicar i acceptar. Amb les caixes sembla que han badat i quan la discusió de la financiació tan llarga per al final quedarnos amb la Lofca , decepcionant.

#7 Demetrio, MATARÓ, 05/06/2010 - 11:39

COMO EL ESTATUT SE DEMUESTRA QUE ES INTERVENCIONISTA ADEMAS DE INCONSTITUCIONAL CASTELLS SE ENTROMETE EN EL LIBRE DEVENIR DE CAIXA LAIETANA CON TOTAL FALTA DE pudor democratico

#6 Ufrasico, Villena, 04/06/2010 - 14:37

Las cajas están en manos de los politicastros que las usan para hacer inversiones ruinosas, pero de interés político para la casta política. Las fusiones frías no son más que trinque de miles de millones para tapar los agüjeros por su mala gestión.

#5 joanjordi, Sabadell, 04/06/2010 - 10:22

Una altra jugada d\'Espanya per a treure\'ns pes econòmic a Catalunya, amb l\'aquiescència dels sociates!!! I CiU, què hi diu???

#4 Juli, Sant Sadurní d´Anoia, 04/06/2010 - 10:13

Més impostos catalans desviats.perdem una empresa important C.Pendès,els beneficis cap a Madrit de la Espe que tant ens estima.Aquesta caixa ha perdut 3 comptes,a casa treballem amb entitats amb seu a Cat.,estem farts de boicots als nostres productes