Publicitat
Economia · 9 de Juliol de 2010. 22:40h.

Cap a un nou model de caixes

Les entitats s'apropen al sistema dels bancs

Cap a un nou model de caixes

Salgado, amb la seva ministra d'Economia, Elena Salgado

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el decret llei sobre la reforma de la llei de caixes, que ha de servir per "enfortir el sistema financer". El nou text permet la capitalització de fins a un 50% de les caixes a través de quotes participatives, semblants a les accions, i la "professionalitat i democratització" dels seus òrgans de govern que hauran d'excloure, en un termini límit de tres anys, tots els càrrecs polítics electes en els seus consells d'administració.

El decret inclou també nous models d'exercici d'activitat a les quals poden optar les caixes. Així, les entitats podran mantenir la seva condició de caixa d'estalvi, amb quotes participatives; podran integrar-se en un sistema institucional de protecció (SIP) o les també anomenades fusions fredes; cedir tot el seu negoci financer a un banc mantenint la seva condició de caixa, amb l'obra social i la cartera industrial incloses, o finalment també, podran transformar-se en una fundació cedint tot el seu negoci com a entitat de crèdit al banc i mantenint només l'obra social.

 La reforma, que entrarà en vigor la setmana vinent, arriba després de la concentració de les caixes que han passat de 45 a 19 i de rebre 11.200 milions d'euros d'ajudes públiques a través del fons de reestructuració ordenada bancària (Frob).

La reforma, que ja va ser exposada fa dies pel propi president José Luis Rodriguez Zapatero, ha de permetre, segons paraules de la vicepresidenta econòmica Elena Salgadao, dotar a les entitats dels instruments per poder optar en el futur a tenir el capital necessàri i que deixarà de provenir de fons públic com fins ara.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat