Publicitat
Economia · 24 d'Octubre de 2017. 12:31h.

CaixaBank es quedarà a València

L'entitat deixa clar que el canvi de seu “no és temporal”

CaixaBank es quedarà a València

Jordi Gual, Isidre Fainé i Gonzalo Gortázar (Foto: Jordi Nieva / CaixaBank)

La decisió de Caixabank, el banc de la Caixa, de traslladar la seva seu a València per la crisi política a Catalunya és indefinida. Així es desprèn de les paraules del seu conseller delegat, Gonzalo Gortázar, que ha afirmat aquest dimarts fins a tres ocasions, durant la presentació dels resultats de l'entitat, que "si el consell hagués volgut dir que el trasllat era temporal ho hagués dit , i no va dir res sobre això".

"Les seus socials no tenen terminis de vigència. Actualment, la nostra seu social està a València i no se li ha volgut conferir un caràcter de temporalitat al tema", ha afegit, i preguntat sobre si aquesta decisió és reversible, ha estat contundent: "El trasllat s'ha produït, i no hem dit que sigui temporal en cap moment".

La ubicació a València de la seu social i fiscal de CaixaBank implicarà que l'entitat celebrarà allà les reunions ordinàries del seu consell d'administració, així com les juntes d'accionistes i la presentació de resultats. Gortázar ha descartat traslladar fora de Catalunya personal o unitats de negoci.

Gortázar ha negat les suposades pressions polítiques del Govern de l'Estat que han suggerit les institucions catalanes per al seu trasllat. "Ha estat una decisió tècnica, exclusiva de CaixaBank i per defensar els nostres accionistes", ha afirmat.

Així mateix, ha admès que, després del referèndum il·legal de l'1 d'octubre, la xarxa comercial va haver d'esforçar-se per "tranquil·litzar" els clients, que van manifestar "nervis i intranquil·litat". Aquesta situació va produir, segons ha reconegut, un "impacte negatiu sobre els dipòsits, tot i que moderat".

"En aquest moment no és adequat quantificar-la, però aquesta retirada va ser moderada, va ser estabilitzada i després revertida i ara seguim creixent amb comoditat", ha afegit, insistint que el trasllat es va fer per seguir sota el paraigua del Banc Central Europeu i la liquiditat l'Eurosistema.

També ha dit que la preocupació dels clients es va traduir a l'obertura de comptes "fora de la comunitat autònoma de Catalunya". Aquest fenomen, ha afegit el conseller delegat, s'ha donat a tot el sector financer. "Els nostres clients són lliures d'obrir comptes i canviar saldos, però no cal fer-ho. Donem les facilitats perquè estiguin tranquils, però no veig en absolut que calgui”, ha dit Gortázar, que ha indicat que ell té el seu compte a l'oficina de la Diagonal de Barcelona.

"Confiem a l'estabilitat del Govern valencià", ha dit el conseller delegat, que ha destacat la importància d'algunes grans corporacions de la comunitat, com a Mercadona, i l'important mercat que suposa per a CaixaBank, ja que té més d'un milió de clients.

En canvi, ha lamentat la mala "situació actual" que travessa Catalunya i que està suposant que es "difereixin decisions de consum i inversió", afegint: "Confio que no es prolongui durant un període de temps llarg. Si es perllonga, l'efecte serà nociu. Si no, serà menor".

D'altra banda, l'entitat ha anunciat que durant els nou primers mesos de l'any, ha obtingut un guany de 1.488 milions d'euros, un 53,4% més que  el mateix període del 2016, gràcies a la integració del portuguès BPI. El banc ha aconseguit també el seu major benefici trimestral, amb 649 milions entre el juliol i el setembre, un 48,7% més que al trimestre anterior.

Els ingressos per comissions han crescut un 20,8% i s'han situat als 1.867 milions, i el marge d'interessos ha crescut un 15,2%, fins als 3.550 milions, per la incorporació del BPI, que aporta un 8,7% de creixement. A CaixaBank, el marge augmenta un 6,5%, essencialment per la gestió minorista.

La solvència del grup CaixaBank ha arribat al 11,7%, gairebé tres punts per sobre dels requeriments del supervisor. De la seva banda, la morositat s'ha situat al 6,4% -enfront del 6,9% al tancament del 2016- i la ràtio de cobertura de la cartera dubtosa ha millorat fins al 50%, davant del 47% a tancament del exercici del 2016.

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#9 botifler1914, Sinitaca, 25/10/2017 - 12:26

Mientras el independentismo no sea residual, aqui no vuelve nadie.

#8 Ona, Valls, 24/10/2017 - 23:16

Perfecte, no fare servir més la VISA. anire a buscar metalic cada vegada fins que buidi la llibreta. Ja faran el negoci a les espanyes

#8.1 botifler1914, Sinitaca, 25/10/2017 - 12:28

Y te sacarás la VISA de la ANC?

#7 COLAUista, KAT, 24/10/2017 - 19:57

QUE FOTIN EL KAMP!

el futur Banc Nacional Katalà (BNK), anti-Kapitalista i Social, no desnonarà a ningú!

Katalunya Lliure pot ser un Paradís Social, com Kuba, Veneçuela, Rússia o Korea del Nord!

el primer pas serà fotre fora als Malvats Turistes! Estrangers sí, però només Refugiats Islàmiks!

#6 Marcos, Espanya, 24/10/2017 - 18:08

El títular está un poco errado jaja. Parece que va a comprar la ciudad entera.

#5 MJ, Sabadell, 24/10/2017 - 17:34

A Junqueras no le importa, cómo está en els països catalans...