Publicitat
Economia · 22 de Maig de 2009. 17:21h.

Caixa Catalunya surt en totes les travesses de fusions

Caixa Penedès lideraría la fusió d'un altre grup de caixes catalanes

Caixa Catalunya surt en totes les travesses de fusions

Narcís Serra, amb José Montilla i Mario Soares, expresident de Portugal, en una imatge d'arxiu

Les afirmacions del president de la Generalitat sobre la possibilitat de fusions de caixes d'estalvi a Catalunya ha reactivat l'aparició de travesses sobre aquestes eventuals fusions. La segona caixa catalana, Caixa Catalunya, que presideix el socialista Narcís Serra, apareix en totes les combinacions. Caixa Catalunya va obtenir en el primer trimestre del 2009 un benefici net consolidat de 45,6 milions d'euros fins el passat mes de març, un 83,1% menys que en el mateix període de l'any passat. La morositat es va situar en el 5,67%, una de les més altes del sistema, amb un augment del 0,39% en relació al trimestre anterior.

Precisament, la morositat és el principal problema d'aquesta entitat, i aquest assumpte la col·loca, des de fa temps, com a candidata a liderar una nova caixa, que seria la resultant d'una fusió. La compensació entre els actius i passius de les entitats fusionades faria viable l'operació. L'altre grup de caixes candidates a una fusió estaria dirigit per Caixa Penedès.

Segons el diari La Vanguardia, la caixa presidida per Serra, que va ser fundada per la Diputació de Barcelona, podria iniciar un procés d'aquestes característiques amb altres dues entitats també creades per les respectives corporacions provincials, Caixa Tarragona i Caixa Girona. Si, com sembla probable, el nou president d'aquesta última és afí als socialistes, el que ja passa amb Caixa Tarragona i Caixa Catalunya, no hi hauria problemes polítics per a una eventual fusió. L'entitat resultant tindria uns actius de 82.726 milions d'euros, i seria la quarta caixa de l'Estat.

Caixa Penedès, segons el diari, lideraría la fusió de les caixes que no són de fundació pública, és a dir, Caixa Sabadell, Caixa Terrassa, Caixa Laietana, Caixa Manresa i Caixa Manlleu. Els seus actius arribarien a gairebé 66.000 milions, situant-se en la cinquena posició de l'Estat i superant la xifra dels 60.000 milions, considerada com el mínim de supervivència per al futur mercat financer.

De la seva banda, "La Caixa", diu La Vanguardia, "entitat líder a Espanya, quedaria independent i podria ser requerida pel Banc d'Espanya per ajudar a rescatar alguna altra caixa de fora de Catalunya en dificultats".

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#9 maria teresa, Barcelona, 12/06/2009 - 14:38

Ni Pujol, ni Montilla han podido con "La Caixa". Que siga así la cosa. Gracias Sr. Vilarasau.

#8 pep, barna, 23/05/2009 - 12:01

La Caixa no es tan forta com es vol fer veure , si es desfes la operació de Criteria , en la qual estan atrapats clients i empleats , el seu coeficient de solvencia estaria molt per sota d'altres

#7 jajape, Anoia, 23/05/2009 - 09:33

Resulta que la Caixa Catalunya la presideix un socialista i per el que es veu si totes les presideixen socialistes no hi haurà problemes.
Interessos de partits o servei als que hi tenim part dels nostres estalvis.?. Quin es l'objectiu primer?

#6 jordi, l'h, 22/05/2009 - 23:17

RECORDEU SOCIATA=INCOMPTENTS!!!
la muestra ,un botón!!!

#5 Andres, Barcelona, 22/05/2009 - 22:14

Y los Catalanes sin darse cuenta de que "donde el PSC mete la mano la caga".
Sr. Montilla, por favor, La Caixa ni la nombre, es lo único que tenemos fuerte porque ustedes no han podido meter mano.