Publicitat
Economia · 18 de Novembre de 2008. 19:00h.

Brussel·les vol liberalitzar l'afiliació als col·legis professionals

CiU pretén mantenir l'obligatorietat de col·legiar-se

Brussel·les vol liberalitzar l'afiliació als col·legis professionals

Josep Sánchez Llibre

Entre les mesures que va anunciar el Govern espanyol per afrontar la crisi econòmica, figura, en l'apartat de serveis estructurals, que va aprovar l'Executiu de Zapatero, la transposició de la directiva de serveis europea. Aquesta directiva estableix normes sobre el lliure accés i exercici de les activitats de serveis, i afectarà 80 lleis i 370 reials decrets en l'àmbit de l'administració general de l'Estat. En aquest context, el Govern -segons es va comprometre al seu dia Zapatero- "emprendrà una reforma específica dels serveis professionals". Amb aquest objectiu, abans de final d'any, el ministeri d'Economia i Hisenda presentarà al consell de ministres un avantprojecte de llei per "enfortir el principi de lliure accés, afavorint el seu exercici conjunt, suprimint restriccions injustificades a la competència, reforçant la protecció els usuaris i consumidors i impulsant la modernització dels col·legis professionals".

En relació amb aquest assumpte, la Comissió Nacional de la Competència (CNC) va difondre posteriorment un informe sobre serveis professionals i col·legis, en el que, entre altres coses, afirma: "És precís trencar l'associació automàtica de professió titulada amb col·legi professional. Els motius que justifiquen l'exigència de titulació no han de ser automàticament traslladables a l'exigència de col·legiación. Una cosa és restringir l'entrada a un mercat (i limitar la competència) al·legant raons d'interès públic que obliguen que el professional tingui uns determinats coneixements, i una altra cosa és obligar que, a més de tenir una titulació, el professional estigui inscrit en un col·legi professional".
        
També assenyala que "és necessari redefinir i delimitar les finalitats i funcions dels col·legis professionals, adoptant un enfocament des del punt de vista dels consumidors i no dels professionals."

Per la seva banda, el portaveu d’Economia i Hisenda de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Sánchez Llibre, durant la compareixença del president de la Comissió Nacional de la Competència (CNC), Luis Berenguer, ha reclamat que es mantingui l’obligatorietat de col·legiar-se per part d’algunes professions, com advocats o registradors, davant la por que desaparegui l’exigència com diu l'informe elaborat per la CNC.
 
Per a Sánchez Llibre els col·legis de professionals “no deixen de ser un enllaç entre la societat i l’administració. Societats intermèdies que han d’estar regulades, deixant un marge d’autogovern”. El diputat de CiU ha advertit que “si desapareixen col·legis com el d’advocats pot arribar a ser una reculada en la qualitat de la justícia”.
 
En la segona ronda d’intervencions ha insistit en aquesta qüestió i ha interpel·lat al president de la CNC amb la següent pregunta: “Estaria vostè a favor de la no eliminació de la col·legiació obligatòria de col·legis rellevants?”. La resposta a aquest interrogant per  Berenguer ha estat: “No hi ha respostes absolutes i rotundes que no tinguin en compte excepcionalitats”.
 
Sánchez Llibre també ha expressat la seva preocupació per la transposició de la directiva de serveis, que podria envair competències autonòmiques en matèria de comerç si es manté tal com ho preveu l’actual avantprojecte de llei en estudi pel Consell d’Estat. Segons el diputat de CiU “pot suposar una retallada del model comercial de proximitat”, per la qual cosa ha anunciat la seva “oposició frontal” als plantejaments d’Economia.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat