Publicitat
Economia · 20 d'Octubre de 2011. 02:09h.

Baixa la confiança cap a Catalunya

Moody's rebaixa la qualificació de la solvència de l'economia catalana

Baixa la confiança cap a Catalunya

El conseller Mas-Colell, amb el president Mas

L'agència de qualificació Moody's ha revisat a la baixa la nota de Catalunya i la de nou comunitats autònomes més. Catalunya redueix la seva nota un grau, de BAA1 a BAA2, amb perspectiva negativa.

La rebaixa de les deu comunitats oscil·la entre un i dos esglaons. La que en surt més malparada és Castella-la Manxa. El seu ràting queda al nivell de bo porqueria amb una rebaixa de cop de cinc esglaons. En tots els casos el que se n'ha valorat és el deute a llarg termini. Moody's ha rebaixat també la qualificació creditícia d'algunes de les principals entitats financeres.

Aquest nou informe de l'agència es fa públic 24 hores després de la rebaixa de la qualificació del deute espanyol, que va passar de AA2 a A1 amb perspectiva negativa. Els arguments de Moody's eren la vulnerabilitat d'Espanya davant les tensions dels mercats i el pronòstic d'un creixement moderat.

Aquest empitjorament de l'avaluació del ràting de comunitats autònomes i empreses públiques és una conseqüència de la rebaixa en la valoració del deute sobirà espanyol. Un segon motiu és la falta de confiança perquè aquestes comunitats puguin aprimar el seu deute.

Catalunya redueix la seva nota de BAA1 a BAA2 amb perspectiva negativa. Altres de les afectades són Extremadura, Galícia i Madrid, Andalusia i Castella i Lleó. També el País Basc i les diputacions forals de Guipúscoa i Biscaia, que baixen dos esglaons.

La més malparada és Castella-la Manxa, amb una rebaixa de cinc esglaons. I és que segons Moody's, en acabar l'any el seu Govern tindrà unes obligacions de 3.100 milions d'euros, més de la meitat dels ingressos d'aquesta comunitat. Per això, l'agència ha rebaixat el seu ràting cinc esglaons fins el nivell de bo porqueria.

Algunes de les principals entitats financeres espanyoles tampoc no han sortit ben parades en aquest nou informe. El Banc Santander, el BBVA, la Caixa, CaixaBank i la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvi (CECA) han vist rebaixada la seva valoració, contagiades per la nota del deute sobirà espanyol.

Moody's ha rebaixat també la qualificació d'empreses públiques espanyoles. Les afectades són la Societat Espanyola de Participacions Industrials (SEPI), la Corporació de Reserves Estratègiques (CORES) i ADIF.

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#6 marc, barcelona, 20/10/2011 - 23:44

Voleu dir que Ciu no té algun talp a economia?

#5 Luca, bcn, 20/10/2011 - 11:01

Aixó es una cangrena, o s'emputa la part malalta, o tothom morira.
I la part malalta son els bancs.

#4 Luca, bcn, 20/10/2011 - 10:59

Les revisions es fan cada 3 mesos amb outlook negatiu.
En 9 mesos, si no camvia res, estarem en BBB, bono escombreria, es a dir: INSOLVENT.

#3 Guillem de Varòic, Varòic, 20/10/2011 - 10:34

Moody's encara esta rebaixant la Generalitat tripartita, però a la noticia us heu oblidat de dir que reconeix l'esforç que fa el nou Govern dient que en breu aconseguirà equilibrar els comptes de la Generalitat. Hauria sigut un detall de bons informadors que així ho haguessiu informat.

#3.1 jajajjaaaaaa, barcelona, 20/10/2011 - 16:16

ja porten un any collons ....si son uns inutils

#2 Kropotkin, Vic, 20/10/2011 - 10:19

No me extraña. Entre Mas y el "mejor" de Economía que se han buscado... Asi nos va... Encima, si a todas estas desgracias le sumamos el Boi Ruiz.... Pues todo está decidido...