Economia · 12 de Febrer de 2013. 17:49h.

Anul·lat part de l'indult al número dos del Santander

El Banc d'Espanya decidirà si Alfredo Sáenz pot seguir al càrrec

Anul·lat part de l'indult al número dos del Santander

Alfredo Sáenz (esquerra), amb Emilio Botín

El Tribunal Suprem ha anul·lat part de l'indult que el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero va concedir a l'actual conseller delegat del Banc Santander, Alfredo Sáenz. La part anul·lada és precisament la que li va permetre seguir al càrrec.

L'afer es va iniciar el 1994, quan Sáenz, com a president de Banesto, es va querellar contra tres empresaris en reclamació d'un deute de 600 milions de pessetes. Finalment, Sáenz va ser condemnat a tres mesos d'arrest i a inhabilitació professional per un delicte d'acusació falsa.

L'Executiu de Zapatero va indultar el novembre del 2011 el banquer de manera parcial, canviant l'arrest i la inhabilitació per una multa. La normativa bancària impedeix exercir com a responsable d'una entitat a algú amb antecedents penals per delicte dolós. Tanmateix, l'indult va permetre a Sáenz, conseller delegat del Banc Santander, mantenir-se al càrrec.

Els empresaris acusats falsament pel banquer van recórrer contra l'indult, i ara el Suprem ha decidit que un indult pot afectar les penes, però no les seves conseqüències administratives. És a dir, que la normativa bancària que li impediria seguir com a conseller delegat del banc va haver de ser aplicada.

Malgrat tot, es planteja un altre problema jurídic, perquè el Govern de Mariano Rajoy ha elaborat un decret llei, actualment en període de consulta pública i per tant encara no aprovat, que concedeix al Banc d'Espanya la competència per decidir si un banquer reuneix els requisits necessaris per ser responsable d'una entitat encara que hi hagi estat condemnat judicialment. És a dir, que la decisió depèn ara del Banc d'Espanya.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Antoni, La Pobla de Segur, 13/02/2013 - 07:26

He denunciat aquest assumpte des del primer dia. Era l'enèsima constatació de que el poder tot ho pot i de que els ciutadans NO som iguals davant la Llei. L'indult de'n ZP era i és una vergonya pel PSOE. Ara li anulen el dret a exercir, ( ja ho arreglarà el PP) pero no el de presó. Vergonya.