Publicitat
Economia · 19 de Gener de 2009. 14:54h.

Almunia rebaixa encara més les previsions de Solbes

El ministre contradiu el comissari de l'UE

Almunia rebaixa encara més les previsions de Solbes

Joaquín Almunia, amb Artur Mas

La Comissió Europea és més pessimista que el govern espanyol sobre la gravetat de la recessió a Espanya, i preveu que l'economia espanyola retrocedirà un 2% el 2009, davant la contracció de l'1,6% anunciada pel ministre d'Economia, Pedro Solbes, segons les dades difoses pel comissari europeu d'Economia, Joaquín Almunia. L'empitjorament de l'activitat econòmica provocarà a més que la taxa d'atur augmenti al 16,1% de la població activa aquest any, i al 18,7% en 2010, les xifres més altes de tota la Unió Europea i gairebé el doble que la mitjana comunitària. L'executiu de l'UE creu que la caiguda de l'activitat es moderarà l'any que ve, quan la baixada serà del 0,2%. Tanmateix, Solbes ha rebutjat aquestes dades.

Les previsions de Brussel·les són també negatives sobre l'evolució dels comptes públics, ja que espera que el dèficit arribi el 6,2% el 2009, per reduir-se lleugerament el 2010, fins al 5,7%.

La Comissió destaca la brusca desacceleració que està sofrint l'economia espanyola, que el 2008 va créixer l'1,2% (davant el 3,7% l'any anterior) i l'atribueix en part a l'enduriment del mercat de crèdit, que va repercutir en el consum privat i la inversió.

Ja que l'accés al crèdit no ha millorat i davant de les negatives perspectives del mercat laboral, el consum de les famílies sofrirà una forta contracció aquest any, i la inversió en equip seguirà la senda descendent de la construcció residencial.

De la seva banda, Solbes, ha respost a la Comissió Europea que no creu que hi hagi quatre milions d'aturats a Espanya el 2010, i que no s'arribarà al 19% el 2010. "Creiem", ha dit el ministre, "que aquesta xifra [d'atur] no s'assolirà", i ha afegit que els càlculs de Brussel·les són més pessimistes que els del govern espanyol i que "impressionen".

En declaracions als periodistes a la seva arribada a la reunió mensual a Brussel·les de l'eurogrup (ministres de finances de la zona euro), Solbes ha admès que la Comissió valora de forma diferent l'efecte de les mesures contra la crisi i també l'evolució de la població activa i la generació d'ocupació.

En aquest sentit, ha assenyalat que és "discutible" afirmar, com fa Brussel·les, que els països amb major pes de l'habitatge vagin a tenir més dificultats econòmiques. "Estem parlant d'un moment de gran volatilitat i per tant intentar afinar molt les previsions en aquestes circumstàncies és molt complicat", ha precisat el vicepresident. Però ha admès en l'actual context de gran volatilitat, "intentar afinar molt les previsions és molt complicat".

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 joan, manresa, 19/01/2009 - 15:34

Potser és lo millor,per arreglarse una cosa combé espatllarle....i si pot ser que no foti brot...Pro compte ,ningú es quedará amb els braços creuats,no anirem a buscar culpables.La cosa és greu,i fa temps que s'anuncia,i aquí tot sembla conya.Veurem..