Publicitat
Economia · 15 de Juny de 2017. 08:32h.

Al rescat dels polígons

La Diputació de Barcelona inverteix 30 milions d'euros per modernitzar-los

Al rescat dels polígons

Una imatge d'arxiu del polígon de Castellbisbal

La Diputació de Barcelona invertirà 30 milions d'euros en el marc del Pla de modernització de polígons amb l'objectiu de millorar la seva qualitat a través de "inversions d'alt impacte" que permetin transformar-los i augmentar la competitivitat de les empreses instal·lades.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha assegurat en la presentació del pla que aquest projecte permetrà impulsar l'estructura productiva local i fomentar l'ocupació: "Volem liderar aquesta acció i facilitar oportunitats al desenvolupament econòmic local".

El vicepresident segon de la Diputació i alcalde d'Igualada (Barcelona), Marc Castells, ha explicat que el pla preveu augmentar la competitivitat de 6.000 empreses i beneficiar a 120.000 treballadors, a més de potenciar la col·laboració públic-privada i cercar aliances entre el món local i l'empresarial, sense la necessitat d'augmentar el sòl industrial.

“Cal retornar a la indústria un paper relevant en l'economia catalana”, ha remarcat Marc Castells. “Les administracions assumim el repte”, ha afegit, “però els ajuntaments i les empreses també han de fer un esforç, presentant necessitats i projectes”. 

Ha dit que la inversió de 30 milions es completarà amb la inversió d'entre deu i 20 milions d'euros a càrrec d'ajuntaments i empreses, ja que el cofinançament de la Diputació oscil·larà entre el 50 i el 75% del cost: "Estrenyin als ajuntaments perquè presentin els millors projectes", ha dit Castells als empresaris presents.

Castells ha insistit que la Diputació no transferirà diners als ajuntaments, sinó que hauran de treballar al costat de les empreses establertes als polígons en projectes que tinguin com a objectiu la seva modernització en matèria d'infraestructures, serveis, promoció i altres actuacions innovadores, com seria la instal·lació de fibra òptica i millores d'estalvi energètic.

El pla, que obrirà la convocatòria aquest mes de setembre per atorgar les ajudes entre aquest 2017 i 2018, contempla dos tipus d'actuacions: plans integrals, per a polígons de més de 50 hectàrees i més de 100 empreses o amb més de 1.000 treballadors, i projectes específics, dirigits polígons de més de cinc hectàrees i més de deu empreses o més de 100 treballadors.

"Necessitem ajudar a adaptar els polígons a les necessitats del segle XXI", ha expressat Conesa, que ha destacat que la nova agenda urbana planteja la transició cap a una economia més social, verda i sostenible, la qual cosa, segons ella se sumeixi a l'objectiu de la Diputació d'evitar la desertització dels pobles i ciutats que no són adjacents a les grans metròpolis com Barcelona.

Castells ha explicat que, actualment, la província de Barcelona compta amb més de 1.000 polígons censats, i que el 60% d'aquests ocupen menys de deu hectàrees, a pesar que la mitjana se situa en les 19,2 hectàrees: "S'estima que el 40% de tota aquesta superfície industrial està sense activitat econòmica", ha remarcat.

Ha observat que el 48% dels polígons i el 58% de les naus són anteriors a 1978, i que presenten uns "dèficits importants" com la falta de manteniment i conservació i problemes en els serveis bàsics, la mobilitat, la seguretat, els serveis a les empreses i persones i en matèria de telecomunicacions.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 pepe.----, andorra, 15/06/2017 - 12:01

otra razon mas para cerrar las diputaciones. Si no hubiera autonomias, lo entenderia, pero con autonomias, solo acierto a entender las diputaciones como pesebre de los politicos.